Κούρδισα διοικητής που «έσωσε ζωές Αμερικανών» σκοτώθηκε από επίθεση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Salwa Yusuk (Σάλβα Γιουσούκ) των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, απέκτησε φήμη για το θάρρος της στο πεδίο της μάχης στον αγώνα κατά του ISIS. 

Μια διάσημη γυναίκα διοικητής των δυνάμεων της κουρδικής αντιπολίτευσης στη Συρία, που πιστώνεται από τον αμερικανικό στρατό ότι, έσωσε ζωές Αμερικανών στη μάχη κατά του ISIS, σκοτώθηκε από επίθεση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους άμυνας. 

Η Salwa Yusuk, αναπληρωτής διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των τριών γυναικών μαχητών των SDF που σκοτώθηκαν στην επίθεση την περασμένη Παρασκευή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η Yusuk, γνωστή και ως Ciyan Afrin και Gian Tolhildan, είχε αποκτήσει φήμη για το θάρρος της στο πεδίο της μάχης, την οργάνωση των γυναικών στο στρατό και τον έξυπνο στρατιωτικό της σχεδιασμό τα τελευταία 10 χρόνια.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έσωσε ζωές Αμερικανών στο πεδίο της μάχης», είπε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που ζήτησε να παραμείνει ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης. 

Η Γιουσούκ και δύο άλλες μαχήτριες των SDF — η Joana Hisso, 30, επίσης γνωστή ως Roj Khabur, και η Ruha Bashar, 19, επίσης γνωστή ως Barin Botan — σκοτώθηκαν κοντά στο Qamishli της Συρίας, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο ταξίδευαν έγινε στόχος τουρκικού drone, είπαν οι αξιωματούχοι άμυνας. Η Γιουσούκ ήταν περίπου 42 ετών, σύμφωνα με δήλωση των SDF.

Σε ένα tweet, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ αποκάλεσε την Γιουσούκ «έναν κρίσιμο ηγέτη των SDF που ηγήθηκε των δυνάμεων στη μάχη εναντίον του ISIS από την κορύφωση του αγώνα για να νικηθεί η άθλια ιδεολογία στη ΒΑ Συρία το 2017».

Η επίθεση πραγματοποιείται καθώς οι ηγέτες του Πενταγώνου ανησυχούν όλο και περισσότερο για μια πιθανή τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι ηγέτες του Πενταγώνου ανησυχούν ότι μια τουρκική στρατιωτική κίνηση στη Συρία θα μπορούσε να αναγκάσει τους SDF να αμυνθούν ενάντια στα τουρκικά στρατεύματα.

Οι SDF είναι η δύναμη-εταίρος των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία. 

Τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Ο Όστιν εντύπωσε στον Ακάρ τη «σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στη Συρία», σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου, Τοντ Μπρέισελ.

Ζητώντας σχόλια σχετικά με τη δολοφονία της Γιουσούκ και των δύο άλλων μαχητών των SDF, εκπρόσωπος της Τουρκικής Πρεσβείας αναφέρθηκε σε προηγούμενα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, στα οποία καταδίκαζε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους SDF, αποκαλώντας τους τρομοκράτες και ισχυρίστηκε ότι, οι νεκροί μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης στρατολογούσαν παιδιά σε δύο ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις, το PKK και το YPG.

Οι αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Γιουσούκ ήταν ο στόχος της επίθεσης και προειδοποιούν ότι άλλοι ανώτεροι ηγέτες των SDF θα μπορούσαν επίσης να γίνουν στόχος του τουρκικού στρατού, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Σε ανακοίνωσή τους, οι SDF ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός εξαπολύει «βίαιες επιθέσεις» σε καθημερινή βάση με διάφορα όπλα και ορκίστηκε να υπερασπιστεί τη γη τους και να εκδικηθεί τον θάνατο των τριών μαχητών.

«Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για τον λαό μας και τη γη μας και η απάντησή μας θα είναι η ήττα της κατοχής και η ελευθερία της Ροζάβα, της βόρειας και της ανατολικής Συρίας», ανέφερε οι SDF.

Η Γιουσούκ έδινε μάχες με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης για περίπου μια δεκαετία, σύμφωνα με το SDF. Εκτός από τη μάχη κατά του ISIS, βοήθησε στην ίδρυση των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών γνωστών ως YPJ και ηγήθηκε των αντιτρομοκρατικών μονάδων.

«Δεσμευόμαστε να ανταποδώσουμε τους μάρτυρες μας», δήλωσαν οι SDF, προσθέτοντας ότι θα εκδικηθούν «τους εχθρούς της ελευθερίας και της γυναικείας επανάστασης»

nbcnews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ