Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όχι» σε επιστροφή τους, «ναι» σε «συνεργασία» με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Συνεργασία του Παρθενώνα» βάφτισε ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου το project που προωθεί η βρετανική πλευρά.

Χωρίς να ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί, ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Γουίλιαμς υποστήριξε πως θα μπορούσε να υπάρξει άμεσα μια θετική εξέλιξη, όσον αφορά στο φλέγον για την Ελλάδα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στο περιοδικό «Culture» των «Sunday Times», ο υποδιευθυντής του Βρετανικού Μουσείου πρότεινε μια «συνεργασία του Παρθενώνα» με την Ελλάδα, που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να δει -επιτέλους- τα περίφημα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από περισσότερα από 200 χρόνια, σημειώνοντας ότι το μουσείο θέλει να «αλλάξει το “κλίμα” της συζήτησης» γύρω από τα γλυπτά.

Όπως δήλωσε ο Γουίλιαμς, «αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “συνεργασία του Παρθενώνα” με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση, μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας». Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει, βέβαια, ότι θα μας επιστρέψει τα γλυπτά, με τον Γουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως όλες οι πλευρές πρέπει να «βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει σχεδιαστεί μέχρι στιγμής». Πρόσθεσε δε πως «υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαρούμε να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε».

Ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις η Ελλάδα

Άλλωστε και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προσφερθεί να δανείσουμε κάποιους από τους άλλους ελληνικούς θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο, σε αντάλλαγμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά «τα μικρά βήματα δεν αρκούν. Θέλουμε μεγάλα βήματα».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με την προσφορά «θετικής συνεργασίας του Παρθενώνα». Και πρόσθεσε πως «στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη Δημοκρατία».

Τα γλυπτά -17 μορφές και μέρος μιας ζωφόρου που διακοσμούσε τον 2.500 ετών ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη- αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης για το πού πρέπει να εκτεθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ