Εισβολή απο Σιίτες διαδηλωτές στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Λονδίνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Λονδίνο, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Metro.

Πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες να κυματίζουν σημαίες από το μπαλκόνι της πρεσβείας στο Κένσινγκτον. Συνθήματα στα αραβικά είναι ζωγραφισμένα στον τοίχο και οι διαδηλωτές ξήλωσαν τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν είναι σαφές πώς τελείωσε η διαμαρτυρία, έγινε γνωστό ότι διοργανώθηκε μια ομάδα που ονομάζεται Ένωση Υπηρετών του Μαχντί.

 Πρόκειται για μια σιιτική μουσουλμανική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, η οποία ισχυρίζεται στον ιστότοπό της ότι θέλει να εδραιώσει την «κυριαρχία του πολιτισμού».

Ο ηγέτης της, Γιασέρ αλ-Χαμπίμπ, είναι ένας αμφιλεγόμενος κληρικός του οποίου η ταινία «The Heavenly Lady» αποσύρθηκε από τους βρετανικούς κινηματογράφους νωρίτερα αυτό το έτος μετά από διαμαρτυρίες ορισμένων σουνιτών μουσουλμάνων που προσβλήθηκαν από την ερμηνεία που απέδωσε στην ισλαμική ιστορία.

Μέλη της ομάδας αναφέρονται στις διώξεις από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν των σιιτών μουσουλμάνων στη χώρα.

Η ομάδα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο αρχηγός της της έδωσε εντολή να «λάβει επείγουσα δράση» κατά του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε επείγουσα δήλωση καταδικάζοντας την κατάληψη της διπλωματικής αποστολής.

 «Η κατάληψη της πρεσβείας και η απειλή που διατρέχουν οι διπλωμάτες του Αζερμπαϊτζάν αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία, οι υπάλληλοι της πρεσβείας δεν τραυματίστηκαν.

Μεταξύ της φιλοκυβερνητικής πύλης του Αζερμπαϊτζάν haqqin.az, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι «η ομάδα πραγματοποίησε τη δράση «υπό την επιρροή των ειδικών υπηρεσιών ενός από τα σιιτικά κράτη».

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ