Αλεξάντερ Βίννικ: Ντρόπιασαν την Ελλάδα όσοι μεθόδευσαν την παράδοση του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις από την Αθήνα κάνει λόγο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την υπόθεση της έκδοσης του Ρώσου προγραμματιστή Αλεξάντρ Βίννικ (γνωστού και ως Mr Bitcoin) στις ΗΠΑ.

Η δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, έχει ως εξής:

«Είμαστε εξοργισμένοι με τις μη φιλικές ενέργειες των Αρχών της Ελλάδας, οι οποίες, υπό την πίεση των ΗΠΑ, που έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνήγι Ρώσων πολιτών σε τρίτες χώρες με επινοημένες προφάσεις, εξέδωσαν τον συμπατριώτη μας Α.Β.Βίνικ προς εξόντωση στην αμερικανική εκδικητική δικαιοσύνη.

Κατά παράβαση του άρθρου 36 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις του 1963 και σε αντίθεση με το επίσημο αίτημα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, δεν επετράπη σε προξενικούς υπαλλήλους της διπλωματικής αποστολής, στον δικηγόρο και τον μεταφραστή του να συναντήσουν τον Ρώσο πολίτη.

Αγνοήθηκαν πλήρως τα επανειλημμένα (από το 2017) αιτήματα των ρωσικών αρμόδιων υπηρεσιών για έκδοση του Α.Β.Βίνικ στη Ρωσία ως χώρα της ιθαγένειάς του, όπως και οι εκκλήσεις της ρωσικής πλευράς σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την παράδοση καταδικασθέντων του 1983, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο πολίτης μας.

Η ενεργός συμμετοχή των Αθηνών σε άλλη μια παράνομη πράξη αμερικανικής νομικής αυθαιρεσίας εναντίον Ρώσου, ο οποίος συνελήφθη προ πενταετίας και πλέον στην Ελλάδα, στη συνέχεια παραδόθηκε στη Γαλλία, από όπου τον επανέφεραν στην Αθήνα μόνο για την τάχιστη έκδοσή του και ουσιαστικά την απαγωγή του, είναι άλλη μια απόδειξη της συγκρουσιακής γραμμής που ακολουθεί η ελληνική ηγεσία κατά της χώρας μας.

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον πολίτη μας στην κακοτυχία του. Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα κάνουν παν το δυνατόν για να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του».

Η εκ των συνηγόρων του Αλεξάντερ Βίννικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε χθες την εξής αναφορά στο θέμα του Ρώσου, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Κυβέρνησης, του Εισαγγελέα Εφετών και της Υπηρεσίας Ασύλου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ- Ο Αλεξάντερ ΒΙΝΝΙΚ θύμα απαγωγής για 2η φορά και παράδοσης στις Η.Π.Α. από ελληνικό έδαφος: βαριές ποινικές ευθύνες της Κυβέρνησης, του Εισαγγελέα Εφετών και της Υπηρεσίας Ασύλου- Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ο Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ελεύθερος με βάση 3 αποφάσεις της Γαλλικής Δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε χθες κρατούμενος στην Ελλάδα και από εκεί «φορτώθηκε» στην κυριολεξία σε ιδιωτικό αεροπλάνο για τις Η.Π.Α., χωρίς να του επιτραπεί, ενώ το ζήτησε και ενώ ζητούσε άσυλο, να έχει πρόσβαση σε διερμηνέα, σε εμένα ως δικηγόρο του, στις υπηρεσίες Ασύλου της Ελλάδας, ενώπιον των οποίων είχε υποβάλει 2 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

Η προώθηση εκτός Ελληνικού εδάφους προσώπου που ζητεί άσυλο αποτελεί βαρύτατη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της ελληνικής νομοθεσίας. Η παρακώλυση επικοινωνίας με διερμηνέα και με συνήγορο, αποτελούν πράξεις που κατατάσσουν τη χώρα μας στις μη πολιτισμένες χώρες. Η διοργάνωση απαγωγής, για δεύτερη φορά, ενός ανθρώπου και βίαιης εξαφάνισής του από το ελληνικό έδαφος, με συνεργασία 2 ξένων κρατών και ιδιωτών, συνιστούν μέθοδο Μαφίας και κακουργηματική πράξη.

Για την αίτηση ασύλου του Αλεξάντερ ΒΙΝΝΙΚ ήταν επισήμως ενημερωμένη η Υπηρεσία Ασύλου, ο Εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στον οποίο η αίτηση ασύλου είχε επιδοθεί και με εξώδικη γνωστοποίηση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση διοργάνωσε, από κοινού με 2 άλλες Κυβερνήσεις, την καταστρατήγηση της διεθνούς νομοθεσίας περί Ασύλου και παρέδωσε έναν άνθρωπο ο οποίος, ικέτης στη χώρα μας και θυματοποιημένος πολλαπλά από την κραυγαλέα κακοδικία, ζήτησε προστασία για τη ζωή του, εξέφρασε εμπεριστατωμένους φόβους για τη ζωή του και ζήτησε να επιστρέψει στα 2 μικρά παιδιά του, που έχουν χάσει και τη μητέρα τους. Στον άνθρωπο αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν 2 φορές ανακοινώσει απειλές για τη ζωή του και οι γαλλικές αρχές τον κρατούσαν σε απομόνωση με την δικαιολογία ότι κινδυνεύει επειδή τον ζητούν ΗΠΑ και Ρωσία. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέδωσε έναν Ρώσο πολίτη στις Αρχές των ΗΠΑ, την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και οι εκατέρωθεν κρατούμενοι αντιμετωπίζονται ως όμηροι…

Ενώ διοργανώνονταν και διεκπεραιώνονταν όλα αυτά, όλοι οι αρμόδιοι (Πρωθυπουργός, Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Υπουργός Μετανάστευσης, Υφυπουργός Μετανάστευσης Αρμόδια για το Άσυλο, Υπηρεσία Ασύλου, Επικεφαλής Αστυνομίας Αερολιμένα) κρύβονταν ή δήλωναν απόντες ή ασθενείς, ενώ σε εμένα που ως συνήγορος του Αλεξάντερ βρισκόμουν στον Αερολιμένα από τις 4.30 μέχρι τις 11.30 το βράδυ, στην αρχή και επί 2,5 ώρες δεν επέτρεπαν την είσοδο στην Διεύθυνση Ασφαλείας και, στη συνέχεια, όταν εισήλθα από άλλη είσοδο, δήλωναν ότι «δεν γνωρίζουν τίποτε και δεν ήρθε ποτέ κανένας Αλεξάντερ ΒΙΝΝΙΚ». Τα ίδια δήλωναν και στις Υπηρεσίες του Συνηγόρου του Πολίτη, που παρενέβη επισήμως στην υπόθεση για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του αιτούντος άσυλο. Μέχρι την αναχώρησή μου από την Διεύθυνση Ασφαλείας Αερολιμένα στις 11.30 το βράδυ χθες 4/8/2022 δεν έλαβα καμμία πληροφορία για τον Αλεξάντερ Βίννικ. Μέχρι σήμερα 5/8/2022 και ώρα 14.15 καμμία Ελληνική δημόσια αρχή δεν με έχει ενημερώσει για το τι απέγινε και πού βρίσκεται ο εντολέας μου.

Ενημερώθηκα σήμερα από την μητέρα του Αλεξάντερ, στην οποία επέτρεψαν να τηλεφωνήσει ο Αλεξάντερ όταν έφθασε στην Βοστόνη, ότι από εκεί θα τον μετέφεραν στο Σαν Φρανσίσκο. Μέχρι αυτή την ώρα, δηλαδή για περισσότερες από 26 ώρες, στον Αλεξάντερ δεν έχει επιτραπεί να επικοινωνήσει με συνήγορο.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από αίτηση ασύλου, ο Αλεξάντερ είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της διαδικασίας για την απόφαση έκδοσής του, αλλά και μήνυση εναντίον όλων των υπευθύνων για την πρώτη παράνομη παράδοση και απαγωγή του και ζητούσε να καταθέσει ως μάρτυρας. Μεταξύ των μηνυομένων είναι και η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που παρενέβη προσωπικά για την πρώτη παράνομη παράδοση του Αλεξάντερ στη Γαλλία το 2020, ενώ ο ίδιος προστατευόταν με δικαστική απόφαση προσωρινής απαγόρευσης της έκδοσης.

Όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση υποβιβάζουν την Ελλάδα σε ένα παρακράτος όπου κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, αφού οι θεσμοί είναι ανίκανοι ή απρόθυμοι να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, κι αφού σε θέσεις ύψιστης ευθύνης βρίσκονται πρόσωπα που είναι πρόθυμα κι ενδοτικά να διακινούν επιρροή, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και το καθήκον τους, σε βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των απλών ανθρώπων.

Η υπόθεση Αλεξάντερ ΒΙΝΝΙΚ θα αποτελεί για πάντα μια τεράστια κηλίδα στο κράτος δικαίου, διεθνώς. Ταυτόχρονα είναι μία υπόθεση που απογύμνωσε πλήρως εκείνους που παριστάνουν τους εγγυητές της νομιμότητας και του δικαίου. Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ. Γιατί υπάρχουμε και οι άνθρωποι που δεν συμβιβάζονται με την αδικία, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αυθαιρεσία.

Όσο υπάρχει έστω κι ένας άνθρωπος που αδικείται, θα παλεύουμε.

Ως δικηγόρος του Αλεξάντερ και των παιδιών του, θα είμαι στο πλευρό τους και σε αυτή τη δοκιμασία.

Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ