Παραιτήθηκε η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράτησα τη Διεθνή Αμνηστία στην Ουκρανία. Αυτή είναι άλλη μια απώλεια που μου κόστισε ο πόλεμος. Αγαπημένη δουλειά, 7 χρόνια ζωής, σχέδια για το μέλλον, και τους τελευταίους 5 μήνες – επίσης κύκλος διάσωσης με τη μορφή εργασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος της πατρίδας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα πάντα έπεσαν στον τοίχο της γραφειοκρατίας και του φραγμού των κωφών. Αγγλικά δεν είναι, αλλά αν δεν ζεις σε μια χώρα στην οποία έχουν εισβάλει εισβολείς και την διαλύουν, μάλλον δεν καταλαβαίνεις πως είναι να καταδικάζεις τον αμυντικό στρατό. Και δεν υπάρχουν λέξεις σε καμία γλώσσα που να είναι σε θέση να το παραδώσουν σε κάποιον που δεν έχει νιώσει αυτόν τον πόνο.

Ακόμα και χθες, είχα μια αφελής ελπίδα ότι θα μπορούσα να διορθώσω τα πάντα. Τι θα κάνουμε τουλάχιστον 200 συναντήσεις και πάλι θα εξηγήσουμε, θα επικοινωνήσουμε, θα φέρουμε τη γνώμη σας. Και αυτό το κείμενο θα διαγραφεί και θα αντικατασταθεί από άλλο. Σήμερα συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Μπήκα στη Διεθνή Αμνηστία στην Ουκρανία πριν από σχεδόν 7 χρόνια γιατί καταρχάς μοιράστηκα τις αξίες της οργάνωσης. Η Διεθνής Αμνηστία είναι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και εκατοντάδες ακτιβιστές και ακτιβιστές στην Ουκρανία, είναι ένα εργαλείο επιρροής στις χώρες, την εξουσία και την αντίληψη των ανθρώπων για διάφορα κοινωνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Αυτή η οργάνωση έχει απίστευτα ισχυρούς ακτιβιστές και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές που κινούν τον ήλιο και τους πλανήτες για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα πιο απομακρυσμένα μέρη

Η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται στην Ουκρανία για περισσότερα από 30 χρόνια, από την ανεξαρτησία της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών μας στην οργάνωση, η ομάδα μας έχει κάνει πολλή δουλειά προς όφελος της κοινωνίας: διερευνήσαμε και καταγράψαμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κριμαία, τεκμηριώσαμε εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης της Αξιοπρέπειας και απαιτήσαμε (και συνεχίζουν εσείς) Magati) την αποτελεσματική τους έρευνα, αγωνίστηκαν για την ασφάλεια για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, δαπανήθηκαν εκστρατείες για την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης της Ουκρανίας, ασχολούνται με την εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη του ακτιβισμού και το κίνημα

Όλα αυτά τα χρόνια, εκτιμήσαμε, ειλικρινά, ανοιχτά και αμείλικτα αγωνιστήκαμε για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιδιώξαμε μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, και από τη διεθνή κοινότητα – δέουσα προσοχή στην Ουκρανία και απαραίτητη υποστήριξη.

Από την αρχή της πλήρους κλίμακας επιθετικότητας, δεν έχουμε πάψει να δίνουμε έμφαση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διέπραξε η Ρωσία, η χώρα που επιτιθέμενη. Καταγράφουμε διεξοδικά αυτές τις παραβιάσεις και βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών ακροάσεων δικαστηρίων και θα βοηθήσουν να προσαχθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιο Για παράδειγμα, είμαι πεπεισμένος ότι η έρευνά μας για την επίθεση στο Δραματικό Θέατρο στη Μαριούπολη θα αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο και θα βοηθήσει στην τιμωρία των δραστών αυτού του τρομερού, απάνθρωπου εγκλήματος. Και σε σχεδόν 6 μήνες, έχουμε δημοσιεύσει μια σειρά από ενδελεχείς και ποιοτικές μελέτες.

Θέλω να επικεντρωθώ σε αυτό επειδή είναι σημαντικό. Δεν έχει να κάνει με διεθνείς ή τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι fíksuvali ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η αρχή της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας σε τέτοιο έργο είναι σημαντική, άλλωστε, γι’ αυτό υπάρχουν διεθνείς και εθνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά σε τόσο σημαντικές αναφορές, που δημοσιεύονται τέτοια ώρα και σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούν να υπάρχουν δεδομένα για την άλλη πλευρά του πολέμου, για το ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο.

Εμείς, από την πλευρά του ουκρανικού γραφείου, τονίζουμε συνεχώς ότι το δελτίο τύπου, που εξέδωσε η οργάνωση στις 4 Αυγούστου, έπρεπε να διερευνήσει τουλάχιστον δύο πλευρές και να λάβει υπόψη τη θέση του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας. Όπως σημειώσαμε, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας στράφηκαν τελικά στο Υπουργείο Άμυνας ζητώντας αντίδραση, αλλά έδωσαν πολύ λίγο χρόνο για να απαντήσουν. Ως αποτέλεσμα αυτού, αν και άθελά του, η οργάνωση δημιούργησε υλικό που ακούστηκε σαν υποστήριξη ρωσικών αφηγήσεων. Επιδιώκοντας την προστασία των πολιτών, αυτή η μελέτη αντ’ αυτού έχει γίνει εργαλείο ρωσικής προπαγάνδας.

Τις τελευταίες ημέρες, οι συνάδελφοί μου και εγώ διεξάγουμε ενεργά εργασίες διευκρίνισης εντός του οργανισμού. Μίλησα με εκπροσώπους της Αμνηστίας από δεκάδες χώρες του κόσμου για να ακουστεί η θέση της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Επίσης, έχω μιλήσει επανειλημμένα με την ανώτερη διοίκηση, η οποία δυστυχώς σε αυτή την κατάσταση δεν έχει κάνει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των ανθρώπων για τους οποίους εργάζεται η οργάνωση και ολόκληρου του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκτός από την έλλειψη κατάλληλης αντίδρασης, αγνοήθηκε η μεγάλη ακτιβιστική πρωτοβουλία ανθρώπων που αγανακτούν από αυτό το δελτίο τύπου.

Με πληγώνει που το παραδέχομαι, αλλά η ηγεσία της Διεθνούς Αμνηστίας και εγώ χωρίσαμε με πολύτιμο τρόπο. Έτσι αποφάσισα να φύγω από την οργάνωση. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία πρέπει να γίνεται εντός τοπικού πλαισίου και με γνώμονα τις συνέπειες. Το σημαντικότερο, είμαι πεπεισμένος ότι η έρευνά μας πρέπει να γίνει σχολαστικά και με γνώμονα ανθρώπους των οποίων η ζωή συχνά εξαρτάται άμεσα από τα λόγια και τις πράξεις διεθνών οργανισμών.

Πηγαίνω με την ελπίδα ότι εμείς – Ουκρανοί και Ουκρανοί, εκπρόσωποι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με τις ενέργειες και την ενεργό θέση μας θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Ουκρανία. Θα είμαστε σε θέση να μετακινήσουμε διεθνείς οργανισμούς, να τους κάνουμε πιο ανθρώπινους, πιο ευέλικτους και ικανούς να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις κρίσεις όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλο τον κόσμο: όπου δικτατορίες και δεσποτίες επιδιώκουν να αρπάξουν ελεύθερους ανθρώπους με τη βία.

Η επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία, Οκσάνα Πόκαλτσουκ, ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά από μια έκθεση της ΜΚΟ που κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ότι θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, κάτι που εξόργισε το Κίεβο.

«Παραιτούμαι από το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστία στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων η Πόκαλτσουκ στη σελίδα της στο Facebook, κατηγορώντας την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 4 Αυγούστου ότι υπηρέτησε άθελά της τη «ρωσική προπαγάνδα».

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη της έκθεσής της στην οποία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι θέτει σε κίνδυνο αμάχους στην αντίστασή του ενάντια στη ρωσική εισβολή εγκαθιστώντας στρατιωτικές υποδομές σε κατοικημένες περιοχές.

Η δημοσίευση της έκθεσης την προηγούμενη μέρα είχε προκαλέσει την οργή του Κιέβου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη ΜΚΟ ότι «προσπαθεί να χορηγήσει αμνηστία στο ρωσικό τρομοκρατικό κράτος», «εξομοιώνοντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο το θύμα και τον επιτιθέμενο».

«Αν δεν ζεις σε μια χώρα στην οποία έχουν εισβάλει κατακτητές που την κομματιάζουν, μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι είναι να καταδικάζεις έναν στρατό που υπερασπίζεται τη χώρα του», πρόσθεσε η επικεφαλής της Αμνηστίας στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι προσπάθησε μάταια να πείσει τη διεύθυνση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η έκθεση ήταν μεροληπτική και πως δεν έλαβε υπόψη τις απόψεις του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την Πόκαλτσουκ, η Αμνηστία τελικά «έστειλε αίτημα στο υπουργείο Άμυνας» αλλά «του έδωσε πολύ λίγο χρόνο για απάντηση». «Ως εκ τούτου, η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα χωρίς να το θέλει της μια έκθεση που φαινόταν άθελά της να υποστηρίζει τη ρωσική εκδοχή. Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αμάχους, αυτή η έκθεση έγινε εργαλείο ρωσικής προπαγάνδας», τόνισε.

Σε παλαιότερη ανάρτηση στο Facebook, η Πόκαλτσουκ ισχυρίστηκε ότι η Αμνηστία αγνόησε τις εκκλήσεις της ομάδας της να μην δημοσιεύσει την έκθεση. «Χθες είχα την αφελή ελπίδα ότι όλα θα μπορούσαν να διορθωθούν και ότι αυτό το κείμενο θα αντικατασταθεί από ένα άλλο. Σήμερα όμως κατάλαβα ότι αυτό δεν θα συμβεί», συμπλήρωσε.

Την Παρασκευή, η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, διαβεβαίωσε ότι τα συμπεράσματα της έκθεσης «βασίζονται σε στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών μεγάλης κλίμακας που υπόκεινται στα ίδια αυστηρά πρότυπα και διαδικασία επαλήθευσης όπως όλο το έργο της της Διεθνούς Αμνηστίας».

Στην έκθεση της που που έγινε έπειτα από έρευνα τεσσάρων μηνών, η ΜΚΟ κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύει επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, μια τακτική που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Αμνηστία, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι τακτικές της Ουκρανίας σε καμία περίπτωση «δεν δικαιολογούν τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που πλήττουν άμαχους πληθυσμούς.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε «εξοργισμένος» από τις «άδικες κατηγορίες» της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ