Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ερευνάται για φοροδιαφυγή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ενας κι ενας» στην Ευρωπαϊκή ηγεσία => 🇩🇪Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ερευνάται για φοροδιαφυγή: τα ηλεκτρονικά του μηνύματα εξετάζονται από την αστυνομία.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπό έρευνα για φοροδιαφυγή: τα email του ελέγχθηκαν  από την αστυνομία

Τα email από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς εξετάστηκαν εξονυχιστικά στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο «CumEx Files», μια φορολογική απάτη για μερίσματα, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

Τα email από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς εξετάστηκαν εξονυχιστικά στο πλαίσιο έρευνας για το σκάνδαλο «CumEx Files», μια φορολογική απάτη για μερίσματα, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

Οι ερευνητές εξέτασαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Μάρτιο ξεκινώντας την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν ο Όλαφ Σολτς ήταν δήμαρχος του Αμβούργου (βόρεια), θέση που διατήρησε μέχρι τον διορισμό του ως υπουργός Οικονομικών το 2018. Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το σκάνδαλο CumEx, μια απάτη που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2017, αφορά ένα ευφυές σύστημα φορολογικής βελτιστοποίησης που τέθηκε σε εφαρμογή από τράπεζες και επιτρέπει στους ξένους επενδυτές να μειώσουν τους φόρους τους στα μερίσματα.

Μεταξύ των ενοχοποιούμενων τραπεζών ήταν η Warburg στο Αμβούργο, η οποία θα έπρεπε να είχε επιστρέψει 47 εκατομμύρια ευρώ στο γερμανικό λιμάνι, αλλά ο δήμος είχε παραιτηθεί από αυτήν το 2016.

Οι ερευνητές προσπαθούν να μάθουν εάν πολιτικοί ηγέτες – και μεταξύ αυτών ο Όλαφ Σολτς, τότε δήμαρχος της πόλης – πίεσαν τις δημοτικές εφορίες να σταματήσουν να εισπράττουν αυτούς τους φόρους.

Ο κ. Scholz πρόκειται να ανακριθεί εκ νέου την Παρασκευή στο Αμβούργο από κοινοβουλευτική επιτροπή για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση.

Ο εκπρόσωπός του, Steffen Hebestreit, δήλωσε στο Hamburger Abendblatt ότι ο καγκελάριος δεν γνώριζε την έρευνα για τα email του και ότι «δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κρύψει».

Η απόφαση να παραιτηθεί από την επιστροφή των ποσών που οφείλει η τράπεζα Warburg φέρεται να λήφθηκε λίγο μετά από συνομιλία μεταξύ του τότε δημάρχου Olaf Scholz και του Christian Olearius, τότε επικεφαλής της τράπεζας, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.

Ο κ. Scholz, ωστόσο, αρνείται ότι πίεσε τις εφορίες της πόλης του Αμβούργου να σταματήσουν την είσπραξη αυτών των φόρων.

Πηγη: lalibre.be

ΔΗΜΟΦΙΛΗ