9 Αυγούστου 1945: Η ατομική βομβα στο Ναγκασάκι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 9 Αυγούστου 1945 στο Ναγκασάκι ρίχθηκε από τις ΗΠΑ η δεύτερη πυρηνική βόμβα της Ιστορίας, μία βόμβα πλουτωνίου, στις 11:02 π.μ., που κατέστρεψε το βόρειο τμήμα της πόλεως και σκότωσε άμεσα γύρω στους 40.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με στατιστικές, ο τελικός απολογισμός ήταν 73.884 νεκροί, 74.909 τραυματίες και 120.820 ασθενείς (προσβληθέντες από τη ραδιενέργεια).

Το ωστικό κύμα κατέστρεψε εντελώς τα κτίρια της πόλης σε μία ζώνη 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μόνο μετά και την καταστροφή του Ναγκασάκι οι Ιάπωνες κατανόησαν την ισχύ του νέου όπλου και τη δική τους αδυναμία να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Στις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η διαδικασία παράδοσης της Ιαπωνίας, η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, με την επίσημη τελετή επί του αμερικανικού πολεμικού «Μιζούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο.

Κάποια από τα ερείπια του βομβαρδισμού διατηρήθηκαν ως μνημείο, ανάμεσά τους μία πύλη και μία αψίδα. Υψώθηκαν και νέα μνημεία, όπως το «Μουσείο Ατομικής Βόμβας του Ναγκασάκι». Ο χαρακτήρας πάντως του Ναγκασάκι ως πρωταρχικά λιμανιού, που υποστηρίζει τη ναυτική οικονομία, παραμένει.

Ο βομβαρδισμός στο Ναγκασάκι. Σπάνιο έγχρωμο φίλμ

Το υλικό προέρχεται από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos και δείχνει την τελική προετοιμασία και φόρτωση της πυρηνικής βόμβας στο αεροπλάνο που θα αφανίσει το Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945. Το βίντεο είναι χωρίς ήχο και δείχνει την έκρηξη από το παράθυρο συνοδευτικού αεροπλάνου. Αυτό που δεν βλέπετε είναι το ολέθριο αποτέλεσμα.

.

.

Βίντεο από: ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ