Ευθεία προειδοποίηση του Κρεμλίνου σε Τουρκία και Ουκρανία: Θα βομβαρδίσουμε το εργοστάσιο των Bayraktar στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρωσία απειλεί να βομβαρδίσει πιθανό εργοστάσιο Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar που θα δημιουργηθεί στην Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα. Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ τονίζει ότι το εργοστάσιο θα τεθεί αμέσως σε «αποστρατιωτικοποίηση» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Το παρασκηνιο της Ουκρανικής πρόκλησης με τα Bayraktar

Την ώρα που ο Μητσοτάκης τρώει από παντού κατραπακιές, ο Ερντογάν καταφέρνει να τα έχει καλά τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Ουκρανία, διατηρώντας απτόητος την ουδέτερη στάση στην αναμεταξύ τους σύγκρουση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συνάπτει και διαφόρων ειδών συμφωνίες και με τα δύο κράτη, με πιο πρόσφατη εκείνη που αφορά στην κατασκευή στην Ουκρανία εργοστάσιου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar!

Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση του Ουκρανού πρέσβη στην Τουρκία, Βασίλι Μπόνταρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RBK-Ukraina», η τουρκική εταιρεία Baykar, συνιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της οποίας, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου. Όπως επισημαίνει ο Μπόνταρ, η τουρκική εταιρείαεκπόνησε αυτοτελώς το σχέδιο κατασκευής του εργοστασίου και προτίθεται να το φέρει εις πέρας «επειδή αυτή ήταν η σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρείας, να αρχίσουν αυτήν την παραγωγή στην Ουκρανία».

«Στο σημαντικότερο τμήμα των μοντέλων, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσια αυτό, θα χρησιμοποιούνται εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής. Αυτά μπορούν να είναι κινητήρες, διάφορα ανταλλακτικά, τροχοί», πρόσθεσε ο ίδιος. Η συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του εργοστασίου εγκρίθηκε από την ουκρανική κυβέρνηση και αναμένεται να επικυρωθεί από την ουκρανική βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν τού είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Στην πορεία, ωστόσο, η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με τη Ρωσία στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν ευδοκίμησε.

«Δεν θα επιτρέψει να πωληθούν μη επανδρωμένα της αεροσκάφη στη Ρωσία»

Από την πλευρά του, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, εκτελεστικός διευθυντής της Baykar, στις 18 Ιουλίου είχε δηλώσει σε συνέντευξη του στο CNN ότι υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα που διεξάγει για την κυριαρχία και ανεξαρτησία της και ποτέ δεν θα επιτρέψει να πωληθούν μη επανδρωμένα της αεροσκάφη στη Ρωσία.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό από το 2021. Μετά την έναρξη του πολέμου, οι προμήθειες τουρκικών εξοπλισμών άρχισαν να προκαλούν τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκρύψει τις πωλήσεις των Bayraktar στο Κίεβο.

Α, να μην ξεχάσουμε να στείλουμε μερικά ακόμη φορτία όπλα στην Ουκρανία…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ