Σε συναγερμό η Κίνα για κρούσματα νέου ιού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη 35 άτομα έχουν μολυνθεί στην Κίνα από έναν νέο ιό, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας απ’ όπου, μην ξεχνάμε, ξεκίνησε η πανδημία Covid-19.

Ο ιός που έλαβε την ονομασία «Langya» ή LayV και μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί στις ανατολικές επαρχίες Henan και Shandong, με τα άτομα τα οποία κόλλησαν να εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρόμοια με αυτά της γρίπης.

Σύμφωνα με τη «Sun», πρόκειται για έναν ολότελα νέο ιό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που μολύνει ανθρώπους. Ωστόσο, ανήκει στην οικογένεια ιών Henipavirus, από την οποία έχουν εντοπιστεί δύο είδη – ο ιός Hendra και ο ιός Nipah, οι οποίοι συχνά προκαλούν σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες. Ο Henipavirus κατατάσσεται στο επίπεδο βιοασφάλειας 4, με ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ 40% και 75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συνήθη συμπτώματα

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM), επιστήμονες στην Κίνα ανέφεραν ότι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις επειδή ήταν εμπύρετοι. Τα συμπτώματά τους ήταν συνήθως πυρετός, κόπωση, βήχας, απώλεια όρεξης, μυϊκός πόνος, ναυτία, πονοκέφαλος και έμετος.

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν ιστορικό επαφής με ζώα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τον ιό σε πληθυσμούς ζώων, για να δουν εάν μεταδιδόταν από οικόσιτα και άγρια ​​ζώα ή αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και εντόπισαν τον ιό σε 71 από τα 262 ζώα του είδους μυγαλή που μελέτησαν, ενώ βρέθηκε επίσης σε σκύλους και κατσίκες.

Όπως και η Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων, θεωρείται όμως πολύ πιο θανατηφόρο, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ