Όσο ο ποδηλάτης από τον αστροναύτη: Η ιστορία της κουβέντας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Χρυσόστομου Τσιρίδη

Με αφορμή την πρόσφατη επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1Έξυπνη εικόνα με τον μικρό ποδηλάτη από το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Ποδηλάτης και…αστροναύτης.

.

Ό,τι γράφω από μνήμης, προκύπτει από όσα αναφέρει σε άρθρο του (στα “ΝΕΑ”) ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΘΑΣ, χωρίς απαιτήσεις βέβαια για ακρίβεια της ΤΥΠΙΚΗΣ διατύπωσης, μισό αιώνα μετά.

Έτσι, για να έχουν μια ιδέα περί των πραγμάτων και οι νεότεροι, μέσα από… ανεπίσημα (μικρο)ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ και όχι μόνο από πανηγυρικές και στρογγυλεμένες αφηγήσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ή γενικότερα της λεγόμενης ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.

.
Η διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφος  ΟΡΙΑΝΑ ΦΑΛΑΤΣΙ, φίλη και σύντροφος του ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ , θα πει για τον κορυφαίο  Έλληνα αντιστασιακό  (έστησε ενέδρα στον δικτάτορα  Γεώργιο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ):

“Ως αντιστασιακός ο Αλέκος Παναγούλης  διαφέρει από τους υπόλοιπους, όσο ο ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ από τον ΠΟΔΗΛΑΤΗ”.
.
%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1 1Φωτογραφία: Ο Δ. Ψαθάς με την Μ. Κοτοπούλη και τις νεότατες Β. Ζουμπουλάκη και Μ. Μερκούρη.
.

Η κουβέντα αυτή προκάλεσε  την αντίδραση του Δημήτρη ΨΑΘΑ: “Τιμούμε το παλικάρι μας (Αλέκο Παναγούλη), ΑΛΛΑ δεν  δεχόμαστε μια τόσο απαξιωτική σύγκριση για άλλους κορυφαίους αντιστασιακούς”. Και αναφέρει ονόματα επώνυμων αντιστασιακών.

.
Εννοώντας βέβαια το ΠΡΟΦΑΝΕΣ και ΔΙΚΑΙΟ: Δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται… “ποδηλάτες” ένας Τ. Μήνης, ένας Σ. Καράγιωργας, ένας Μ. Γλέζος και άλλοι επώνυμοι (ή μη) Αντιστασιακοί.

.
Στην συνέχεια ο ΨΑΘΑΣ, χρησιμοποιώντας τον ίδιο παραλληλισμό  “ποδηλάτης- αστροναύτης” κάνει ένα σχόλιο, καθόλου κολακευτικό, για την μεγάλη Ιταλίδα δημοσιογράφο. Μάλλον παρόρμηση στιγμής. Δεν έχει νόημα να το αναφέρουμε σήμερα.
.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, αξίζει να δώσουμε κάτι από το κλίμα της πρώτης ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗΣ περιόδου,
που εν μέρει εξηγεί και την παραπάνω… κόντρα.

.
Οι κάποιας ηλικίας θυμούνται ίσως ότι ΑΜΕΣΩΣ μετά την Μεταπολίτευση, με την βαριά σκιά
της πρόσφατης ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ τραγωδίας,  προέκυψαν ΚΑΙ

τα εξής βασικά… “Ελληνικής κατασκευής και προελεύσεως” ζητήματα, όπως λ.χ:
.

—Πόσοι και ποιοι ήταν τελικά οι ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ (ορίτζιναλ ή… γιαλαντζί)
.

Χαρακτηριστική η φράση του Ε. ΑΒΕΡΩΦ: “ΔΕΚΑ εκατομμύρια οι Έλληνες, ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ εκατομμύρια οι…Αντιστασιακοί”.
.

Γενικότερα υπήρξε ένα κλίμα σύγχυσης, σκεπτικισμού, αμφισβητήσεων (λ.χ Πολυτεχνείο. μύθος ή αλήθεια) που προκάλεσε και αντιπαραθέσεις του τύπου…. “ποδηλάτης ή αστροναύτης”. Καλό είναι να τα έχουμε κι αυτά υπόψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ