Διαψεύδει ο Τραμπ πως το FBI βρήκε απόρρητα έγραφα στην έπαυλη του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι η πρώτη φορά που αποσφραγίζονται έγγραφα την ώρα που υπάρχει ανοιχτή δικαστική υπόθεση, στην ιστορία της Αμερικής.

Το FBI ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε έγγραφα που χαρακτηρίστηκαν «άκρως απόρρητα» από το κτήμα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που Δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγο, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποσφράγισε το ένταλμα που επέτρεψε την άνευ προηγουμένου έρευνα Κατά του τέως αμερικανού προέδρου αυτή την εβδομάδα.

Μια απόδειξη ιδιοκτησίας που αποσφραγίστηκε από το δικαστήριο δείχνει ότι οι πράκτορες του FBI πήραν 11 σετ απόρρητων αρχείων από το κτήμα κατά τη διάρκεια έρευνας τη Δευτέρα που μας πέρασε. Η απόδειξη ιδιοκτησίας είναι ένα έγγραφο που συντάσσεται από ομοσπονδιακούς πράκτορες για να προσδιορίσει τι λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

84DA2286 BDD5 4DBC 80BB 09494BBDD38E
Ένα από τα έγγραφα που κατάσχεσαν οι αμερικανικές αρχές από την έπαυλη του Τραμπ

Τα κατασχεθέντα αρχεία περιλαμβάνουν ορισμένα που σημάνθηκαν ως «απόρρητα και άκρως απόρρητα». Τα αρχεία του δικαστηρίου δεν παρείχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα έγγραφα ή τις πληροφορίες που μπορεί να περιέχουν.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο Τραμπ υποστήριξε ότι τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από πράκτορες στη λέσχη του στη Φλόριντα ήταν «όλα αποχαρακτηρισμένα» και υποστήριξε ότι θα είχε παραδώσει τα έγγραφα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αν του ζητούσαν.

Ενώ οι εν ενεργεία πρόεδροι έχουν την εξουσία να αποχαρακτηρίζουν πληροφορίες, η εξουσία αυτή παύει να ισχύει μόλις φύγουν από τα καθήκοντά τους και δεν ήταν σαφές εάν τα εν λόγω έγγραφα είχαν ποτέ αποχαρακτηριστεί. Ο Τραμπ διατήρησε επίσης τα έγγραφα παρά τα πολλαπλά αιτήματα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Αρχείων, να παραδώσει τα προεδρικά αρχεία σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ο δικαστής των ΗΠΑ Bruce Reinhart, ο ίδιος δικαστής που υπέγραψε το ένταλμα έρευνας, αποσφράγισε το ένταλμα και την απόδειξη ιδιοκτησίας  λίγες Ώρες πριν κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland δήλωσε ότι υπάρχει «ουσιαστικό δημόσιο συμφέρον σε αυτό το θέμα» και ο Τραμπ υποστήριξε την «άμεση» αποδέσμευση του εντάλματος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε στον δικαστή την Παρασκευή το απόγευμα ότι οι δικηγόροι του Τραμπ δεν είχαν αντίρρηση στην πρόταση να δημοσιοποιηθεί.

Σε μηνύματα που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του Truth Social, ο Τραμπ έγραψε: «Όχι μόνο δεν θα αντιταχθώ στη δημοσιοποίηση εγγράφων… Προχωρώ ένα βήμα παραπέρα, ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΣ την άμεση δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων».

Ο ίδιος ο Τραμπ έχει λάβει τουλάχιστον μερικά από τα αρχεία που η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποσφραγίσει, αλλά αυτός και οι δικηγόροι του αρνήθηκαν, μέχρι στιγμής, να τα δημοσιοποιήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ