Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας ανεβάζει το ηθικό του Ουκρανικού Στρατού με αναφορά στο ναζιστή Μπαντέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο θέλοντας να αυξήσει το μαχητικό πνεύμα των Ουκρανών στρατιωτών, έχει συσκευάσει μέλι, στη συσκευασία του οποίου υπάρχει εθνικιστικό λογότυπο.

8EE75E7E 6A6C 4F8A BD48 FD2A9B0B5399

Οι συσκευασίες μελιού που ετοίμασε ο Γιουσέκνο, απεικονίζουν τον Τάρας Σεφτένκο και του εθνικιστή και αντισημίτη Στέπαν Μπαντέρα.

«Αυτό είναι το μέλι που αγαπούν όλοι, το οποίο προέρχεται από κυψέλες στις γενέτειρες μεγάλων Ουκρανών», έγραψε στο Facebook ο 68χρονος Γιουσένκο.

Η πρώτη παρτίδα των 25.000 συσκευασιών μελιού που φέρει τις εικόνες του εθνικού ποιητή Τάρας Σεφτσένκο και του αμφιλεγόμενου Ουκρανού εθνικιστή και αντισημίτη Στέπαν Μπαντέρα είναι έτοιμη να σταλεί στο μέτωπο.

«Αυτό είναι το αγαπημένο μας μέλι, το οποίο μαζεύτηκε στα μελισσοκομεία της χώρας των Μεγάλων Ουκρανών. Το μέλι Σεφτσένκο συλλέχτηκε στο Morintsy, το μέλι Μπαντέρα συλλέχτηκε στο γενέθλιο χωριό  Στεπάν Αντρίγιοβιτς- Στάρι Ουχρίνοφ.

«Δεν έχουμε κοινή γλώσσα με τους Μοσχοβίτες. Το ίδιο συμβαίνει και με το μέλι», λέει η συσκευασία του μελιού, διακοσμημένης με το πρόσωπο του Μπαντέρα.

Ποιος ήταν ο Μπαντέρα

Ο Μπαντέρα είναι ο ιδεολογικός ηγέτης της ριζοσπαστικής πτέρυγας της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN).  Οι παρτιζάνοι εθνικιστές από τη δυτική Ουκρανία ήταν υπεύθυνοι για μια δίωξη με εθνικά κίνητρα το 1943 που σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς αμάχους.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπαντέρα κατέφυγε στη Γερμανία, όπου δολοφονήθηκε από πράκτορα της KGB το 1959.

Για τις επόμενες παρτίδες μελιού, οι Ουκρανοί θα πρέπει να προτείνουν οι ίδιοι τι πρέπει να απεικονίζεται στις συσκευασίες τους, είπε ο Γιουσένκο.

«Έχουμε πραγματικά τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. Γιατί η δύναμη και η ισχύς του στρατού δεν μετριέται μόνο από τον αριθμό των τανκς, αλλά από το μαχητικό του πνεύμα!», έγραψε ο πολιτικός στο Facebook.

Ο Γιουσένκο ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας μεταξύ 2005 και 2010. Ήρθε στην εξουσία μετά από έναν ασυνήθιστο τρίτο γύρο εκλογών, ο οποίος επιτεύχθηκε μετά από διαδηλώσεις το 2004.

Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2010, ο Γιουσένκο απένειμε στον Μπαντέρα τον τίτλο «Ήρωας της Ουκρανίας», παρόλο που δεν ήταν ποτέ Ουκρανός πολίτης.

 Η απόφαση ακυρώθηκε από τον διάδοχο του Γιούσενκο – Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σημειώνει το DPA.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ