Αποκάλυψη κορυφαίας ουκρανικής εφημερίδας για το καθεστώς Ζελένσκι και τους εγκληματίες στη λεγεώνα των ξένων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία έρευνα πλήρως εμπεριστατωμένη με δεκάδες μαρτυρίες και επαφές με πολωνικά ΜΜΕ, αποκαλύπτει ότι το καθεστώς Ζελένσκι τοποθέτησε πολωνό εγκληματία ως διοικητή του σημαντικότερου βραχίονα της Λεγεώνας των ξένων.

Πρόκειται για έναν πραγματικό ύμνο στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, καθώς τόσο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τα εγκλήματα που διαπράττει μέρος του καθεστώτος, δεν έχει δημοσιευθεί ούτε στην πιο φιλορωσική εφημερίδα!

Με προσεκτική ανάγνωση, προκύπτει ότι οι ουκρανοί δημοσιογράφοι όχι μόνο δεν έχουν σκοπό να συκοφαντήσουν τον Ζελένσκι, αλλά αντίθετα τα κίνητρα τους είναι ο πραγματικός πατριωτισμός και η υπεράσπιση της Ουκρανίας, διότι το λαθρεμπόριο, οι βιασμοί και οι ληστείες από μέλη της Λεγεώνας, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί τόσο για τους Ουκρανούς, όσο και για τους αλλοδαπούς εθελοντές που μάχονται στις τάξεις του ουκρανικού στρατού.

Η έρευνα ενός μεγάλου ουκρανικού μέσου, το οποίο αποκαλύπτει απίστευτες θηριωδίες που διαπράττουν οι ξένοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό του Ζελένσκι, έχει τεράστια σημασία, ειδικά την χρονική στιγμή που δημοσιεύεται. Μέχρι σήμερα, όλοι οι αλλοδαποί μισθοφόροι της Λεγεώνας των ξένων που μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, εμφανίζονταν από τα δυτικά ΜΜΕ ως ήρωες εθελοντές που μάχονται για την δημοκρατία και την ελευθερία. Σύμφωνα με την έρευνα όμως αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα, με την απόλυτη ανοχή του καθεστώτος Ζελένσκι, που έφτασε σε σημείο να τοποθετήσει Πολωνό γκάνγκστερ ως επικεφαλής του κυρίου βραχίονα της Λεγεώνας των ξένων!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως σε πολλά συστημικά ΜΜΕ της Δύσης, έχουν εμφανιστεί άρθρα που επικρίνουν ευθέως τον Ζελένσκι. Ακολούθησε η συγκλονιστική έκθεση της διεθνούς αμνηστίας που κατηγόρησε ευθέως το ουκρανικό καθεστώς για εγκλήματα πολέμου.

Προφανώς το αποκαλυπτικό αφιέρωμα της εφημερίδας του Κιέβου, είναι μία τροχιοδεικτική βολή για τα πεπραγμένα της Δύσης στην Ουκρανία, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η λεγεώνα των ξένων εξοπλίζεται και στηρίζεται από τις ΗΠΑ, την μεγάλη Βρετανία κι άλλες δυτικές χώρες. Η έκθεση όμως περιλαμβάνει και ευθεία επίθεση στο καθεστώς Ζελένσκι, καθώς τεκμηριώνει πως όλες οι καταγγελίες βρίσκονται σε γνώση της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά δεν υπάρχει καμία αντίδραση!

Η έρευνα

Στις αρχές Μαΐου, ένας υπολοχαγός από τη Βραζιλία έφτασε στην Ουκρανία για να ενταχθεί στη Διεθνή Λεγεώνα μετά την έκκληση του Προέδρου  Βολοντιμίρ Ζελένσκι προς «τους πολίτες του κόσμου» να έρθουν και να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Πίστευε ότι η τεράστια εμπειρία του στον βραζιλιάνικο στρατό τον είχε προετοιμάσει για σχεδόν οποιοδήποτε έργο.

Ωστόσο, δεν ήταν ούτε έτοιμος να εκτελέσει αποστολές αυτοκτονίας κατόπιν εντολής του διοικητή, ούτε να εκτελέσει «διαταγές» για λεηλασίες και κλοπές.

Ως διοικητής διμοιρίας της Διεθνούς Λεγεώνας όμως, διατάχθηκε να κάνει ακριβώς αυτό.

Ο Βραζιλιάνος αξιωματικός θυμάται τους υφισταμένους του να έλεγαν, πριν παραιτηθεί από τη λεγεώνα: «Ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να πολεμήσουν για αυτή τη χώρα, ενάντια σε αυτήν την εισβολή. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε ακριβώς ό,τι κάνουν οι Ρώσοι όταν βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

Η έρευνα του Kyiv Independent αποκαλύπτει ενδημικά προβλήματα σε ένα από τα τμήματα  της Διεθνούς Λεγεώνας που εποπτεύεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας.

Μερικοί από τους διοικητές της μονάδας εμπλέκονται σε κλοπές όπλων και αγαθών, σεξουαλική παρενόχληση, επιθέσεις και αποστολή απροετοίμαστων στρατιωτών σε απερίσκεπτες αποστολές, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Οι ισχυρισμοί σε αυτήν την ιστορία βασίζονται σε συνεντεύξεις με λεγεωνάριους, γραπτές μαρτυρίες πάνω από δώδεκα πρώην και νυν μέλη της λεγεώνας και μια έκθεση 78 σελίδων που έχουν συντάξει για προβλήματα στη συγκεκριμένη μονάδα της Διεθνούς Λεγεώνας.

Για περίπου τέσσερις μήνες, ξένοι μαχητές χτυπούν τις πόρτες υψηλών γραφείων ζητώντας βοήθεια. Η αναφορά κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και οι γραπτές μαρτυρίες στάλθηκαν στο γραφείο του Ζελένσκι. Η Alyona Verbytska, η επίτροπος του προέδρου για τα δικαιώματα των στρατιωτών, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει καταγγελίες λεγεωναρίων και τις διαβίβασε στις αρχές επιβολής του νόμου.

Αλλά οι αρχές, όπως λένε οι στρατιώτες, εμφανίζονται απρόθυμες να λύσουν το ζήτημα.

Αποτυχημένη ή συνένοχη η ηγεσία;

Η Διεθνής Λεγεώνα, λένε οι στρατιώτες, αποτελείται από δύο κλάδους. Οι χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας επιβλέπουν τον ένα. Η Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, γνωστή με το ουκρανικό ακρωνύμιο GUR, συντονίζει τον άλλο.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών, η GUR δεν απάντησε στο αίτημα του Kyiv Independent για σχόλιο μέχρι την ώρα της δημοσίευσης.

Σύμφωνα με μέλη της πτέρυγας των πληροφοριών της Λεγεώνας, οι διοικητές τους αναφέρονται απευθείας στον επικεφαλής της GUR, Kyrylo Budanov, τον οποίο ο Ζελένσκι διόρισε επίσης επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών στο γραφείο του προέδρου στα τέλη Ιουλίου.

Επίσημα, η πτέρυγα GUR της Λεγεώνας διευθύνεται από τον ταγματάρχη Vadym Popyk. Ωστόσο, δεν διοικεί τη μονάδα μόνος του.

Η εξουσία βρίσκεται στα χέρια λίγων ανθρώπων: το δεξί χέρι του Popyk, ο ταγματάρχης Taras Vashuk (αναφέρεται από τους στρατιώτες ως «νεαρός Τάρας»), ένας αξιωματικός των πληροφοριών γύρω στα 30, σύμφωνα με τους ξένους μαχητές. Ο θείος του Vashuk, επίσης Taras (αναφέρεται ως “παλιός” Taras) που είναι επίσης αξιωματικός πληροφοριών. και τον 60χρονο Sasha Kuchynsky.

«Είναι σαν τα καλύτερα μπουμπούκια», είπε ένας Αμερικανός λεγεωνάριος στο Kyiv Independent.

Ο νεαρός Taras, ο παλιός Taras και ο Sasha διευθύνουν τις επιχειρήσεις της μονάδας. Στέλνουν στρατιώτες σε αποστολές και συντονίζουν την πτέρυγα πληροφοριών του έργου της Λεγεώνας. Ο Sasha είναι επίσης υπεύθυνη για την επιμελητεία και τις προμήθειες.

Οι λεγεωνάριοι κατηγορούν την τριάδα για διάφορα αδικήματα. Για τους δύο Taras, τα κύρια παράπονα αφορούν την αποστολή στρατιωτών σε αποστολές αυτοκτονίας.

Ένας Αμερικανός στρατιώτης που ρωτήθηκε από την Kyiv Independent περιέγραψε μερικές αποστολές που πραγματοποιήθηκαν κοντά στη νότια πόλη Mykolaiv, ένα από τα καυτά σημεία του πολέμου.

Τα ρωσικά στρατεύματα ανακάλυψαν τη θέση της ομάδας τους και άρχισαν να τη βομβαρδίζουν έντονα. Τα υπόλοιπα στρατεύματα υποχώρησαν από τη δευτερεύουσα θέση πίσω τους, αφήνοντας την ομάδα να κρατά την πρώτη γραμμή μόνη της, χωρίς εφεδρεία.

«Μείναμε κυριολεκτικά (πίσω) και δεν ήθελαν να μας εκκενώσουν», είπε ο στρατιώτης. Ο συνάδελφός του στρατιώτης, Scott Sibley, σκοτώθηκε, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά σε αυτή την αποστολή.

Λίγο αφότου η διμοιρία γλίτωσε από τον βομβαρδισμό, άλλη ομάδα από την ίδια μονάδα έλαβε εντολή να πάρει την ίδια θέση.

«Είπαμε στον διοικητή ότι αυτές οι θέσεις ανακαλύφθηκαν από Ρώσους… Αν επιστρέψουμε εκεί, είμαστε όλοι νεκροί», είπε ο Αμερικανός στρατιώτης στην Kyiv Independent.

Ο μεγαλύτερος Taras δεν άκουσε και έστειλε άλλη ομάδα στο ίδιο μέρος, είπε ο στρατιώτης. Η ιστορία επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά με τέσσερις νεκρούς, πολλούς τραυματίες και έναν αιχμάλωτο. Ο αιχμάλωτος στρατιώτης, Άντριου Χιλ, αντιμετωπίζει τώρα μια ψεύτικη «δίκη» και πιθανή εκτέλεση στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντόνετσκ με την κατηγορία ότι είναι μισθοφόρος.

Ωστόσο, οι ενέργειες του Sasha Kuchynsky «ξεχωρίζουν».

Εκτός από το ότι έστειλε μαχητές να πεθάνουν, είπαν οι λεγεωνάριοι, ο Sasha τους ανάγκασε να τον βοηθήσουν να λεηλατήσει καταστήματα. Μαχητές είπαν στην Kyiv Independent ότι είναι επίσης μέθυσος που κακοποιεί τους υφισταμένους του.

Ένας άλλος στρατιώτης, ένας Αμερικανοεβραίος, είπε στον Kyiv Independent ότι οι Εβραίοι στρατιώτες βίωσαν τον αντισημιτισμό από τον Kuchynsky. Τόνισε ότι δεν το συνάντησε από κανέναν άλλον στον ουκρανικό στρατό.

Ο στρατιώτης λέει επίσης ότι ο Kuchynsky απαίτησε να έχει ένα μερίδιο από τον εξοπλισμό και τον εξοπλισμό που αγόρασε ο στρατιώτης για τους στενούς συναδέλφους του από τη λεγεώνα. Όταν ο στρατιώτης αρνήθηκε να το δώσει, ο Kuchynsky τον απείλησε με όπλο.

«Και τότε ο Sasha μόλις άρχισε να φωνάζει, να ουρλιάζει», θυμάται ο στρατιώτης. “Είπε, “Ξέρω ότι υπάρχουν πράγματα εδώ. Δώσε μου τα πράγματά σου”.

«Και μπροστά στον μεταφραστή, μου σηκώνει το όπλο. Και είπα: «Θα με πυροβολήσεις;» Θα με πυροβολήσεις.» Και μετά υπάρχει ένα τέτοιο βλέμμα, ειλικρινά, όχι σαν μεταμέλεια, αλλά σαν «Γαμω το» και άφησε το όπλο του», συνέχισε ο στρατιώτης.

Είπε ότι κάποτε συνάντησε έναν λεγεωνάριο στον οποίο ο Kuchynsky είχε επίσης απειλήσει με όπλο.

Σύμφωνα με έναν άλλο Αμερικανό λεγεωνάριο, ο Kuchynsky παρενόχλησε επίσης γυναίκες γιατρούς στη μονάδα τους, χρησιμοποιώντας σεξουαλικά ανάρμοστη γλώσσα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιώτη, οι γιατροί της λεγεώνας παραπονέθηκαν, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα γι ‘αυτό. Η ξένη γιατρός που γνώριζε ότι παρενοχλήθηκε από τον Κουτσίνσκι δεν είναι πλέον στη Λεγεώνα και έκτοτε έφυγε από την Ουκρανία, είπε.

Όταν αντιμετώπιζε προβλήματα, λένε οι λεγεωνάριοι, ο Kuchynsky στρεφόταν στον Taras Vashuk για συγκάλυψη.

«Ο Σάσα τηλεφωνούσε στον Τάρα και έπαιρνε επιβεβαίωση ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και ο Τάρας τον υποστήριζε συνεχώς», είπε ένας Σκανδιναβός στρατιώτης στην Kyiv Independent.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο Kuchynsky παραμένει στην de facto διοικητική του θέση στη Λεγεώνα παρά τις καταγγελίες των υφισταμένων του και παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, δεν μπορεί ως ξένος να έχει εκτελεστικούς ρόλους στο στρατό.

Όταν ήρθε αντιμέτωπος με τις κατηγορίες των λεγεωνάριων, ο Kuchynsky αρνήθηκε να τις αντιμετωπίσει.

«Εναπόκειται στη Στρατιωτική Εισαγγελία να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», είπε στον Kyiv Independent τηλεφωνικά. “Χωρίς σχόλια. Είμαι απασχολημένος.”

Μετά έκλεισε το τηλέφωνο.

Μια έρευνα από τη Στρατιωτική Εισαγγελία δείχνει ότι δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Kuchynsky είχε προβλήματα με το νόμο.

«Σάσα Κουτσίνσκι»

Σύμφωνα με πηγές του Kyiv Independent μέσα στη λεγεώνα, ο Sasha Kuchynsky δεν είναι το πραγματικό όνομα του άνδρα. Φέρεται ότι είναι ο Πιότρ Καπουτσίνσκι, πρώην μέλος εγκληματικής οργάνωσης από την Πολωνία, ο οποίος κατέφυγε στην Ουκρανία μετά από πολλές υποθέσεις με τις διωκτικές αρχές.

Κατόπιν αιτήματος του Kyiv Independent, οι συνάδελφοί μας από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat έκαναν μια σύγκριση εικόνων των φωτογραφιών του Sasha Kuchynsky, που παρείχαν οι λεγεωνάριοι, και των φωτογραφιών του Piotr Kapuściński από πολωνικά μέσα. Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι φωτογραφίες είναι του ίδιου προσώπου!

Στην Πολωνία, ο Καπουτσίνσκι καταζητείται για απάτη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών. Σύμφωνα με την πολωνική Gazeta Wyborcza, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν.

Έφυγε από την Πολωνία το 2014 και επανεμφανίστηκε στην Ουκρανία δύο χρόνια αργότερα. Διερευνήθηκε στην Ουκρανία για διακεκριμένη ληστεία και σεξουαλική επίθεση τον Οκτώβριο του 2016, αλλά κατηγορήθηκε μόνο για ληστεία. Τον Νοέμβριο του 2016, κρατήθηκε και πέρασε πάνω από ένα χρόνο πίσω από τα κάγκελα.

Η Βαρσοβία ζήτησε από το Κίεβο να εκδώσει τον Καπουτσίνσκι το 2017, αλλά οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι θα τον δικάσουν πρώτα οι ίδιες.

Βγήκε ξανά στην επιφάνεια τον Μάιο του 2021, όταν οι αρχές επιβολής του νόμου ερεύνησαν το όχημά του όπου βρήκαν ένα ημιαυτόματο πιστόλι και σφαίρες και προχώρησαν σε έρευνα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε, βρίσκοντας εκρηκτικά. Αντιμετώπισε ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών για κατοχή παράνομων όπλων, αλλά σχεδόν αμέσως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση σχεδόν 2.500 δολαρίων.

Αφού ξέσπασε ο ολοκληρωτικός πόλεμος από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, ο Καπουτσίνσκι εντάχθηκε στον στρατό, οπότε τα δικαστήρια ανέστειλαν την υπόθεσή του και στη συνέχεια επέστρεψαν την εγγύηση του τον Μάιο του 2022.

Το εγκληματικό παρελθόν του δεν εμπόδισε τον Καπουτσίνσκι να μπει στη Λεγεώνα και να αποκτήσει εκτελεστικό ρόλο εκεί. Η νομοθεσία λέει ότι όλοι οι ξένοι νεοσύλλεκτοι πρέπει να περάσουν από ελέγχους ιστορικού πριν ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό. Δεν είναι σαφές εάν το ποινικό μητρώο θεωρείται ως παραβίαση της συμφωνίας.

322B3AAE 22B0 40BD BF72 3CD4D260B8A5
Ένας πολωνός gangster, διοικητή λεγεώνα των ξένων με εντολή Ζελένσκι

Στην Ουκρανία, οι πολίτες μπορούν να υπηρετήσουν στο στρατό εάν έχουν εν εξελίξει ποινική δίωξη ή έχουν καταδικαστεί. Ο νόμος, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε αλλοδαπούς. Έτσι, όταν ένα ουκρανικό δικαστήριο ανέστειλε την υπόθεση του Kapuscinski και πλήρωσε την εγγύηση του, εφάρμοζε τον ίδιο κανόνα που ισχύει για τους Ουκρανούς.

Από την αρχή του έτους, ο άνθρωπος που αυτοαποκαλείται Σάσα Κουτσίνσκι φέρεται να μετατράπηκε από ύποπτος εγκληματίας με εγγύηση σε ελεύθερο άτομο και ντε φάκτο διοικητή σε μια ουκρανική στρατιωτική μονάδα υψηλού προφίλ.

Το βρώμικο παρελθόν: Μπρόντα, ο γκάνγκστερ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, στην Πολωνία, ο Piotr Kapuscinski είναι γνωστός ως «Broda» (Γενειάδα), ένα ισχυρό πρώην μέλος της συμμορίας Pruszków, κάποτε η μεγαλύτερη μαφία στη χώρα.

Ήταν το δεξί χέρι της εσωτερικής ηγεσίας της ομάδας, «Wanka» και «Malizna», και ξέπλυνε χρήματα για αυτούς, σύμφωνα με τον Mariusz Kaminski, αντιπρόεδρο του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη και επί του παρόντος Υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας και συντονιστής. των μυστικών υπηρεσιών της Πολωνίας.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι φέρεται να απέφυγε τουλάχιστον 71 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής για λύτρα, συνεργαζόμενος με τις αρχές επιβολής του νόμου ως «στέμμα μάρτυρα» το 2009 στην υπόθεση που επικεντρώθηκε στη συμμορία του Pruszkow.

Κάποια στιγμή γύρω στο 2010-2011, ο Kapuscinski κατέθεσε κατά των δολοφόνων του Marek Papala, του Πολωνού αρχηγού της αστυνομίας, που δολοφονήθηκε το 1998. Ο Kapuscinski φέρεται να ομολόγησε ότι είχε βοηθήσει τους δύο δολοφόνους, έναν Ρώσο και έναν Λευκορώσο, βοηθώντας τους να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα στο Πολωνία.

Μετά τις καταθέσεις του σε «διάφορες υποθέσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος», τουλάχιστον 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών και άλλων μελών της συμμορίας Pruszkow, κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα. Εννέα καταδικάστηκαν ενώ οι υποθέσεις εναντίον του Καπουτσίνσκι τέθηκαν σε αναστολή, σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης που επικοινώνησε η Kyiv Independent.

Τον Φεβρουάριο του 2020, του αφαιρέθηκε το καθεστώς «προστατευόμενου μάρτυρα», εν μέρει, επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και όταν κλήθηκε να εμφανιστεί στον εισαγγελέα.
Για τις υποτιθέμενες αδικοπραγίες του στη Διεθνή Λεγεώνα, ο Κουτσίνσκι έχει ήδη ανακριθεί πολλές φορές.

Πρώτον, από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) αφού απείλησε έναν από τους Αμερικανούς στρατιώτες με όπλο. Σύμφωνα με τον στρατιώτη, ο Kuchynsky δεν αντιμετώπισε καμία συνέπεια.

Στη συνέχεια, από τη Στρατιωτική Εισαγγελία μετά από καταγγελίες άλλων λεγεωνάριων εναντίον του, σύμφωνα με πηγές επιβολής του νόμου του Kyiv Independent. Οι καταγγελίες αναφέρονταν σε κατάχρηση εξουσίας, απάτη και επίθεση. Ο Κουτσίνσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες και κράτησε τη δουλειά του. Η έρευνα, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη.

Σταλμένος να πεθάνει

Η έρευνα για τον Σάσα Κουτσίνσκι, μεταξύ άλλων επεισοδίων, αφορά την αποστολή στρατιωτών σε αυτό που αποκαλούν αποστολή αυτοκτονίας στο Σιεβιεροντόνετσκ, μια πόλη-κλειδί στην περιφέρεια Λουχάνσκ που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο υπολοχαγό που μίλησε στην Kyiv Independent, οι εντολές του Kuchynsky ήταν ασυνεπείς.

Αρχικά, η μονάδα του Βραζιλιάνου πέρασε δύο εβδομάδες προετοιμασίας για μια αποστολή αποναρκοθέτησης στην περιφέρεια Zaporizhzhia, μια νότια περιοχή.

Στις αρχές Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την αποστολή, μεταφέρθηκαν ξαφνικά σε άλλη τοποθεσία. Ο Kuchynsky τους διέταξε να πάνε στο Sievierodonetsk στην ανατολική περιφέρεια Luhansk και να κρατήσουν μια θέση κοντά στις εχθρικές γραμμές.

Η μετάβαση σε ένα από τα κύρια σημεία του πολέμου ήταν πολύ διαφορετική από μια αποστολή αποναρκοθέτησης. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν ήταν προετοιμασμένοι για αυτό, είπε ο Βραζιλιάνος αξιωματικός, αλλά δεν ήταν.

«Έχουμε προετοιμάσει δύο εβδομάδες αυτούς τους τύπους με όλα τα είδη εκπαίδευσης και ανιχνευτές μετάλλων και αντιναρκών…και τώρα θα μας στείλετε στη βιομηχανική ζώνη για τον αστικό τύπο μάχης. Σάσα, αυτό είναι τρελό», θυμάται ο λεγεωνάριος να λέει στον διοικητή του.

“Καταλαβαίνω. Συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτή είναι η διαταγή», φέρεται να απάντησε ο Kuchynsky.

Ο Βραζιλιάνος υπολοχαγός άρχισε να σχεδιάζει την επιχείρηση στο Sievierodonetsk, αλλά ούτε ο Kuchynsky ούτε ο Taras Vashuk, ο άλλος διοικητής, του έδωσαν καμία πληροφορία –που έπρεπε να δώσει – για την κατάσταση στο έδαφος. Μέχρι τότε, το Sievierodonetsk ήταν κέντρο σκληρών μαχών. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα υποχωρούσαν από την πόλη μερικές εβδομάδες αργότερα.

«Πολλές ερωτήσεις που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν, όπως το πού βρίσκονταν τα φιλικά στρατεύματα», είπε ο Βραζιλιάνος αξιωματικός.

Μόνο αργότερα έμαθε ότι η προηγούμενη ομάδα που στάλθηκε σε αυτήν ακριβώς την αποστολή δέχθηκε φιλικά πυρά από Ουκρανούς στρατιώτες. Ένας άλλος Βραζιλιάνος λεγεωνάριος σκοτώθηκε και έπρεπε να υποχωρήσουν.

«Μπήκαμε στο πεδίο χωρίς να ξέρουμε τι συνέβαινε», είπε ο αξιωματικός.

«Συνειδητοποίησα ότι αυτές οι μαμάδες δεν θα μας αφήσουν να προγραμματίσουμε», είπε για τη Σάσα και τον Τάρα. «Απλώς θα μας έφερναν στη μέση του τόπου, θα μας πετούσαν εκεί για να παλέψουμε, θα μας έριχναν εκεί για να πεθάνουμε».

Κατά την άφιξή τους, ένας ουκρανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων τα επιβεβαίωσε. Είπε στον Βραζιλιάνο ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται μέσα στα κτίρια κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, αλλά δεν έχουν εδραιωμένη επικοινωνία μαζί τους και έτσι πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε διέρχεται.

«Τι στο τσακ; Πώς θα περάσουμε; Αυτοί οι (Ουκρανοί) τύποι θα μας πυροβολήσουν;» Ρώτησε έκπληκτος ο Βραζιλιάνος.

“Ναι σωστά. Πρέπει να κρυφτούμε», φέρεται να του είπε ο Ουκρανός στρατιώτης.

Πέρασαν τέσσερις μέρες εκεί αντί για τις δύο που είχαν προγραμματιστεί. Έμειναν από φαγητό και νερό και ζήτησαν εναλλαγή, αλλά ο Κουτσίνσκι, που τους έστειλε εκεί, δεν απάντησε.

«Κανείς δεν κοιμήθηκε, όλοι είναι πολύ κουρασμένοι. Μερικοί από τους άντρες μου είναι αφυδατωμένοι και ένας τραυματίας. Και σταθήκαμε εκεί..

Σύντομα κάποιος που δεν γνώριζαν ήρθε σε επαφή μέσω ραδιοφώνου λέγοντας ότι μια νέα ομάδα ήταν καθ’ οδόν. Οι στρατιώτες έφτασαν αλλά μετά έφυγαν στη μέση της νύχτας χωρίς να πουν τίποτα. Την επόμενη μέρα, μια άλλη ομάδα μπήκε για να τους αντικαταστήσει.

Ο Βραζιλιάνος πιστεύει ότι ο Κουτσίνσκι δεν είχε σχέδιο για την υποχώρηση τους.

«Ένα μάτσο απρόβλεπτοι, που παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων», είπε για την ηγεσία της μονάδας. Η αφήγηση του για αποστολές αυτοκτονίας επιβεβαιώνεται από άλλους στρατιώτες – τόσο στις συνομιλίες τους με τον Kyiv Independent όσο και στις επίσημες μαρτυρίες τους που κατέθεσαν στο Γραφείο του Προέδρου.

Ο Βραζιλιάνος αρχηγός διμοιρίας και μερικοί στρατιώτες του τραυματίστηκαν αλλά επέζησαν. Αφού τελικά εκκενώθηκαν από το Sievierodonetsk, οι περισσότεροι από τους μαχητές της ομάδας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη Λεγεώνα.

«Δεν διαφωνούμε. Φεύγουμε».

Η ομάδα του Βραζιλιάνου μαχητή δεν είναι η μόνη που έφυγε απογοητευμένη από τη Λεγεώνα.

Οι ξένοι που εγκαταλείπουν τη Διεθνή Λεγεώνα λόγω κακής οργάνωσης, έλλειψης εξοπλισμού και συμβάσεων αορίστου χρόνου έχουν ήδη γίνει πρωτοσέλιδο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Λεηλασία σε εμπορικό κέντρο

Στην εποχή της μάχης του Sievierodonetsk στις αρχές Ιουνίου, οι λεγεωνάριοι έλαβαν μια αμφιλεγόμενη διαταγή από τον Kuchynsky: να κατευθυνθούν από τη βάση τους σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο στην πρώτη γραμμή της πόλης Lysychansk στην περιφέρεια Luhansk και να πάρουν εμπορεύματα από τα καταστήματα.

«Άκουσα απευθείας την εντολή του Σάσα Κουτσίνσκι προς τους στρατιώτες της μονάδας μου να εισβάλουν στο εμπορικό κέντρο, να μαζέψουν τα έπιπλα και τα ηλεκτρονικά είδη το συντομότερο δυνατό και να μαζέψουν όλα τα πιθανά τιμαλφή στην πορεία», έγραψε ένας Καναδός μαχητής στη δήλωσή του μετά το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις επίσημες μαρτυρίες των στρατιωτών που έλαβε η Kyiv Independent, ο «Σάσα» είπε επίσης στους υφισταμένους να πάρουν ό,τι τους αρέσει: παπούτσια, γυναικεία ρούχα, κοσμήματα, ρολόγια και ηλεκτρονικά είδη.

Πολλοί στρατιώτες υπάκουσαν καθώς προέρχονται από επαγγελματικό στρατιωτικό υπόβαθρο όπου δεν αμφισβητούν τις εντολές των ανωτέρων.

«(Κανονικά) θα πρέπει να πείτε «ναι, κύριε» και να το ολοκληρώσετε. Επειδή πιστεύετε ότι ο διοικητής σας ξέρει τι σας ζητά να κάνετε… Απλώς υποθέτετε ότι αυτή η ενέργεια είναι νόμιμη και θα το κάνετε. Δεν πρέπει να το αμφισβητείς», είπε ο Βραζιλιάνος λεγεωνάριος στην Kyiv Independent.

«Οι ντόπιοι είδαν πώς φορτώσαμε τα έπιπλα, κάτι που με έκανε να νιώθω πολύ άβολα. Έμοιαζε σαν να τους ληστεύαμε. Δεν ήρθα στην Ουκρανία για αυτό», αναφέρει μια μαρτυρία ενός Κολομβιανού στρατιώτη.

«Υπήρχαν κάτοικοι της περιοχής κοντά στο εμπορικό κέντρο, ένας από τους οποίους, βλέποντας μας, εκτόξευσε ύβρεις και οι άλλοι μας κοίταξαν με επίπληξη και καταδίκη. Δεν ξέρω αν ήταν νόμιμο ή όχι, αλλά ένιωσα ντροπή να εκτελέσω την εντολή του Σάσα Κουτσίνσκι και να πάρω έπιπλα και τιμαλφή από καταστήματα κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και μπροστά σε κατοίκους της περιοχής που υπέφεραν από τον πόλεμο», έγραψε ένας Γάλλος λεγεωνάριος. στη δήλωσή του.

Μερικοί στρατιώτες αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τη διαταγή.

Σε ένα βίντεο που εξασφάλισε η Kyiv Independent, μερικοί αλλοδαποί ακούγονται στο εμπορικό κέντρο να αμφισβητούν τη νομιμότητα των παραγγελιών του «Sasha».

«Δεν θα εμπλακούμε με κανέναν τρόπο ως λεηλατητές. Δεν θα το αντέξουμε αυτό», ακούγεται να λέει ένας αγγλόφωνος στρατιώτης.

Στη συνέχεια λέει στο πλήθος ότι δεν θα μείνει μπροστά στα κλοπιμαία και κατεβαίνει τις σκάλες για να περιμένει μέχρι να τον πάρει το αυτοκίνητο και να επιστρέψει στη βάση. Ο «Σάσα» θυμώνει με την άρνηση των στρατιωτών να εκτελέσουν τις εντολές του.

«Άκου, (μη βάζεις) όρους για μένα. Αυτή είναι διαταγή, να μείνουμε εδώ και να περιμένουμε τον διοικητή. Αυτή είναι μια παραγγελία. Το κατάλαβες? Μια παραγγελία. Αυτός είναι ο στρατός», λέει ο Πολωνός διοικητής στα σπασμένα ρωσικά.

«Δεν βρίσκω αυτή τη διαταγή νόμιμη. Δεν το βλέπουμε λογικό», απαντά ο στρατιώτης.

Το βίντεο τελειώνει με τον στρατιώτη να λέει στους συνομηλίκους του: «Πάμε κάτω, παιδιά. Δεν παίζουμε αυτά τα παιχνίδια».

Σύμφωνα με τους λεγεωνάριους, ο Kuchynsky διέταξε παρόμοιες λεηλασίες σε πολλές περιπτώσεις και οι Ουκρανοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να συμμετάσχουν επίσης.

Οι λεγεωνάριοι δεν ξέρουν πού στάλθηκαν τα αντικείμενα. Σε ένα βίντεο που εξασφάλισε η Kyiv Independent, ένας στρατιώτης ακούγεται να λέει στα ρωσικά ότι τα έπιπλα και τα ηλεκτρονικά που πήραν από το εμπορικό κέντρο ήταν για το αρχηγείο της μονάδας τους στο Κίεβο.

Καταγγελίες για κλοπές

Σύμφωνα με τους λεγεωνάριους, γίνονταν τακτικά μάρτυρες αυτού που πιστεύουν ότι ήταν ύποπτες κινήσεις όπλων. Δηλαδή, λαθρεμπόριο.

«Το αυτοκίνητο έρχεται, τα αυτοκίνητα πηγαίνουν, τα κιβώτια των όπλων έρχονται, τα κιβώτια των όπλων πηγαίνουν», είπε ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Παρά το γεγονός ότι τα οπλοστάσια της λεγεώνας ήταν γεμάτα με κάθε είδους βαρύ οπλισμό και πυρομαχικά, οι στρατιώτες λένε ότι συχνά δεν κατέληγαν στα χέρια τους.

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Sievierodonetsk, έφτασε ένα αστικό όχημα βαμμένο με καμουφλάζ που περιείχε θερμικές κάμερες», έγραψε στην κατάθεσή του ένας στρατιώτης από την Κολομβία. «Δεν μοιράστηκαν στους στρατιώτες λόγω της υποτιθέμενης απουσίας τους. Εν τω μεταξύ, ο Σάσα Κουτσίνσκι πρότεινε στο στρατιωτικό προσωπικό της Διεθνούς Λεγεώνας να αγοράσουν αυτές τις θερμικές κάμερες για 300 δολάρια».

«Νομίζω ότι ο Σάσα Κουτσίνσκι δημιούργησε τεχνητά την εντύπωση έλλειψης πυρομαχικών για να πλουτίσει παράνομα παρέχοντάς τα σε μαχητές (για χρήματα) για τον εαυτό του», έγραψε ένας άλλος μαχητής από την Κολομβία στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο από τους συναδέλφους του στρατιώτες κατέστρεψαν την ακοή τους λόγω της έλλειψης ακουστικών που ήξερε ότι βρίσκονταν στο οπλοστάσιο τους, υπό τον έλεγχο του Kuchynsky.

Οι στρατιώτες λένε ότι ο Κουτσίνσκι θα αφαιρούσε μέρος των πυρομαχικών που θα λάμβαναν ανεξάρτητα από εθελοντές και δωρητές. Το ονόμασαν «φόρο Σάσα».

«Έτσι πρέπει να δώσεις στον Σάσα αυτό που θέλει. Και μετά μπορείτε να δώσετε (τα υπόλοιπα) από αυτά τα πράγματα στους άνδρες σας», είπε ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες. «Όλα μοιάζουν σαν συγκάλυψη. Είναι πολύ περίεργο. Αισθάνεται σαν μια (οργανωμένη) επιχείρηση».

Το ίδιο συνέβη και με έναν άλλο Αμερικανό στρατιώτη. Οι προμήθειες του έφτασε στη βάση ενώ ήταν σε αποστολή. Όταν επέστρεψε, κάποια δέματα είχαν φύγει.

«Επισήμανε για την ομάδα μας. Βασικά, τόσο απλό, τα μισά πράγματα δεν ήταν εκεί».

Το καθεστώς Ζελένσκι αρνείται να δώσει εξηγήσεις!

Οι ξένοι στρατιώτες λένε ότι δεν ήθελαν να δημοσιοποιήσουν την κρίση στη Διεθνή Λεγεώνα και προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα στα παρασκήνια.

Πρώτα παραπονέθηκαν στους διοικητές τους, μετά στους νομοθέτες και τελικά έφτασαν μέχρι το Γραφείο του Προέδρου. Δεδομένου ότι η Λεγεώνα δημιουργήθηκε με εντολή του Ζελένσκι, οι ξένοι μαχητές βασίστηκαν στην υποστήριξη της κυβέρνησής του, αλλά δεν έλαβαν βοήθεια από εκεί.

Η Alyona Verbytska, η επίτροπος του προέδρου για τα δικαιώματα των στρατιωτών, είπε στην Kyiv Independent ότι είχε ενημερώσει τους ανωτέρους της για τις καταγγελίες των λεγεωνάριων. Δεν διευκρίνισε σε ποιον ακριβώς αναφέρθηκε.

Στο Γραφείο του Προέδρου, δύο άτομα επιβλέπουν τη Λεγεώνα για τον Ζελένσκι, σύμφωνα με πηγές του Kyiv Independent κοντά στο Γραφείο. Πρόκειται για τον Vitaliy Martyniuk, ειδικό σε θέματα εθνικής ασφάλειας, και τον Roman Mashovets, αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου και πρώην υπάλληλο της υπηρεσίας πληροφοριών GUR.

Το Γραφείο του Προέδρου δεν απάντησε στο αίτημα του Kyiv Independent για σχολιασμό πριν από τη δημοσίευση.

Η καταγγελία στο Γραφείο του Προέδρου δεν λειτούργησε. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα, είπαν οι στρατιώτες, καθώς όσοι σήμανε συναγερμός για την ηγεσία της Λεγεώνας άρχισαν να αισθάνονται υπό πίεση και να δέχονται απειλές.

Εν τω μεταξύ, πολλά επαγγελματίες μέλη εγκατέλειψαν τη μονάδα λόγω υποτιθέμενης κακοδιαχείρισης και προβλημάτων με τη γραφειοκρατία. Η Λεγεώνα απέτυχε να παράσχει σε ορισμένους από αυτούς επίσημα συμβόλαια.

«Υπήρχαν πολύ καλά παιδιά ειδικών (δυνάμεων). Δηλαδή όχι από τον τακτικό στρατό. Πολλοί ειδικοί (δυνάμεις) είπαν κυριολεκτικά: «Όχι, ευχαριστώ. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε πια έτσι», είπε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Όσοι παρέμειναν στη μονάδα θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να σταθεί ενάντια στη Ρωσία. Για να γίνει αποτελεσματικά, πιστεύουν, η Λεγεώνα πρέπει να μεταρρυθμιστεί υπό νέα ηγεσία.

«Έχω μια πολύ, πολύ, πολύ ευχάριστη εμπειρία με όλους στον ουκρανικό στρατό εκτός του Σάσα και του Ταράσες», είπε ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες.

«Πάντα κρατούσα το στόμα μου κλειστό. Ακριβώς επειδή άνθρωποι όπως ο Σάσα τα δυσφημούν πραγματικά όλα αυτά», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ