Στριμώχνουν τον Μητσοτάκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Δεν θα ξεφύγει από τις ευθύνες του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα διασύρεται από τον ξένο Τύπο αλλά και από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι, ο ένας μετά τον άλλον, φροντίζουν να παίρνουν αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα απέστειλε προσωπική επιστολή στον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, τονίζοντας ότι «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της ∆ευτέρας θα συνεδριάσει η ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου να καθορίσει πότε ακριβώς θα αρχίσει η συζήτηση για τις υποκλοπές. Παράλληλα, οι φήμες που ήθελαν το Μέγαρο Μαξίμου να αντικαθιστά από την Επιτροπή ∆ιαφάνειας και Θεσμών τους βουλευτές της Νέας ∆ημοκρατίας, Ανδρέα Κουτσούμπα, Κωνσταντίνο Τζαβάρα και Όλγα Κεφαλογιάννη, διαψεύστηκαν. Η ίδια η κ. Κεφαλογιάννη, σε ανάρτησή της τόνισε ότι «αντικατάσταση μέλους υπάρχει μόνο εφόσον ζητηθεί από τον ίδιο τον βουλευτή, κάτι που στη δική μου περίπτωση δεν υφίσταται», στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό της μήνυμα στο Μαξίμου.

«Διεθνή διασυρμός της κυβέρνησης»

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «διεθνή διασυρμό της κυβέρνησης» και καταγγέλλουν ότι γίνεται «απόπειρα συμψηφισμού της υπόθεσης» με τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων.

Από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα ανακοίνωσή του σημειώνει πως «τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί απεγνωσμένα να υποβαθμίσει το τεράστιο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και να θολώσει τα νερά είτε επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα είτε με ακροδεξιάς κοπής θεωρίες συνωμοσίας για “εσωτερικούς εχθρούς”, ο διεθνής διασυρμός του συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα».

«Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, αναφέρει ότι παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία της για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει συνεχίζει:

«Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της δράσης του παράνομου λογισμικού Predator, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά καν να προφέρει. Η παρέμβαση Μετσόλα έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες δημοσιεύματα των κορυφαίων μέσων ενημέρωσης του πλανήτη που μιλούν ανοιχτά για “Ελληνικό Watergate”

Όσες καθυστερήσεις κι αν έπαιξε ακόμη και για ένα κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, οι ημέρες της ένοχης σιωπής τελειώνουν για τον κ. Μητσοτάκη. Στην Βουλή θα έρθει απολογούμενος να δώσει σαφείς και καθαρές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουμε εδώ και μέρες και στα οποία πεισματικά αρνείται να απαντήσει:

Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις;

Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;

Ό,τι μέσα κι αν επιστρατεύσει, όσες αστείες δικαιολογίες κι αν επικαλεστεί, δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τα ερωτήματα ούτε από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση της ΝΔ

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την αλήθεια είναι ανύπαρκτες. Αυτό ακριβώς δείχνει και η αποσπασματική χρήση της απάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον κ. Παπαδημούλη, σε σημείο που να διαστρεβλώνουν το περιεχόμενό της», σημειώνει και προσθέτει:

«Στην επιστολή της κ. Metsola, αναφέρεται σαφώς ότι “χαιρετίζω το γεγονός ότι εκτός από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ερευνά επίσης τις πρόσφατες αποκαλύψεις”. (At the same time, I welcome that – besides the ongoing investigations of the competent national authorities – the Greek Parliament is also looking into the latest revelations).

Επίσης μιλάει για το πανευρωπαϊκό πρόβλημα των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών και μιλάει για την ανάγκη λήψης μέτρων σε επίπεδο Ε.Ε. Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στο σύστημα Pegasus, το οποίο χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες. (I am convinced that the work of the Parliament’s Committee of inquiry to investigate the use of the Pegasus and equivalent surveillance spyware will contribute to the overall efforts to bring to an end the illegal practices you are referring to, which reports indicate are widespread)», συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει: Ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα, χρησιμοποιεί τα πάντα, χωρίς απολύτως κανέναν ενδοιασμό. Και προσαρμόζει στα αντιπολιτευτικά του μέτρα ακόμη και την επιστολή της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

ΠΑΣΟΚ: «Να ειπωθεί όλη η αλήθεια στη Βουλή και στους πολίτες»

Να γίνει άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν από οποιοδήποτε άλλο όργανο ώστε «αυτήν τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια στη Βουλή και στους πολίτες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και όλων των υπόλοιπων προσώπων από την ΕΥΠ και την παγίδευση με το Predator», ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόσκληση της ΕΥΠ ή άλλης κρατικής αρχής προς τον κ. Ανδρουλάκη, το γραφείο του ή τους νομικούς του παραστάτες προς παροχή ενημέρωσης. Υπενθυμίζω ότι μια τέτοια πρόσκληση θα ήταν και εντελώς εκτός θεσμικού πλαισίου, διότι, πρώτον, δεν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος και, δεύτερον, θα έπρεπε αυτό να μη γίνει στο αυτί ή στα κλειστά γραφεία, αλλά στη Βουλή των Ελλήνων» επισήμανε ο κ. Μάντζος προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα κινηθεί θεσμικά, προτάσσοντας το αίτημα για τη σύσταση και συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών και των πραγματικών περιστατικών που άπτονται της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη».

«Εάν υπάρχουν εξίσου χειροπιαστές ενδείξεις από τη ΝΔ φέρ’ ειπείν για αντίστοιχα αδικήματα στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή για αντίστοιχα αδικήματα στην περίπτωση της διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τότε που η ΕΥΠ ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Δένδια και του κ. Κικίλια, να τις φέρει στη Βουλή. Καμία όμως συσκότιση ή απόπειρα συμψηφισμού δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το πραγματικό ζήτημα που είναι η παρακολούθηση και η απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ