Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρωσία: Αναβιώνει η «Μητέρα Ηρωίδα» – Δέκα παιδιά ο όρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναβιώνει τον τιμητικό τίτλο της Σοβιετικής εποχής «Μητέρα Ηρωίδα» για γυναίκες που έχουν 10 ή περισσότερα παιδιά, καθώς αντιμετωπίζει μείωση του πληθυσμού που έχει επιταχυνθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο τίτλος, όπως αναφέρει το cnbc, θα είναι ισοδύναμος με τους τίτλους «Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», που συνήθως απονέμεται για επιδειξη ανδρείας και «Ήρωας της Εργασίας» για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο κράτος.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τίτλος θα απονεμηθεί σε όσους «γεννήσουν και μεγαλώσουν» 10 Ρώσους πολίτες, με εφάπαξ ποσό 1 εκατομμυρίου ρωσικών ρουβλίων ($16.645) που θα λάβουν όταν το 10ο παιδί γίνει ενός έτους. Επίσης θα τους απονεμηθεί και μετάλλιο ενός πεντάκτινου αστέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις

Στα παιδιά πρέπει να έχει δοθεί το «κατάλληλο επίπεδο φροντίδας για την υγεία, την εκπαίδευση, τη σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη», η διαδικασία αξιολόγησης για το οποίο δεν προσδιορίζεται.

Και τα 10 παιδιά πρέπει να είναι εν ζωή εκτός εάν πέθαναν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής, επίσημης ή δημόσιας υπηρεσίας ή σε τρομοκρατική επίθεση.

Ο τίτλος «Μητέρα Ηρωίδα» καθιερώθηκε το 1944 και δινόταν μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας της Ρωσίας μειώνεται ως ποσοστό του συνολικού κράτους από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι αναλυτές έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού της χώρας είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες. Μια πρόβλεψη της Economist Intelligence Unit, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του ’22, υπολόγιζε ότι ο συνολικός ρωσικός πληθυσμός θα συρρικνωθεί κατά 8,4% από το επίπεδό του του 1995 έως το 2050.

Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία ο συνολικός πληθυσμός της Ρωσίας ανέρχεται πλέον σε 145,1 εκατομμύρια.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ