Τριμερής συνάντηση Ζελένσκι Ερντογάν και Γκουτέρες στο Λβιβ της Ουκρανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το προεδρικό αεροσκάφος έφυγε σήμερα ο Ερντογάν για το Λβιβ της Ουκρανίας, όπου θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνια Γκουτέρες.

Πρώτο μέλημα του Γκουτέρες και του Ερντογάν θα είναι μια πιθανή προετοιμασία συνάντησης Ζελένσκι-Πούτιν με στόχο την κατάπαυση του πυρός και μια οριστική ανακωχή.

Ο Ερντογάν ελπίζει ότι πάνω στο μοντέλο της συμφωνίας για τα σιτηρά δύναται να επιτευχθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει σε ανακωχή. Δημοσιεύματα στην Τουρκία αποδίδουν σε ρωσικές πηγές ότι κατά την τελευταία συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν ήταν τόσο κάθετα αντίθετος όσο παλαιότερα για μια συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Η Άγκυρα σε ρόλο διαμεσολαβητή

Εξάλλου η Άγκυρα έχει επενδύσει στον ρόλο του διαμεσολαβητή και επιδιώκει να επεκτείνει την επιτυχία της συμφωνίας για τα σιτηρά σε μια κατάπαυση πυρός με απώτερο στόχο την λήξη του πολέμου. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ήρθε στο προσκήνιο η αγορά δεύτερης συστοιχίας S-400. Θέμα που δηλητηριάζει τις σχέσεις Τουρκίας ΝΑΤΟ, και ΗΠΑ.

Τα μηνύματα που θα προκύψουν από την σημερινή τριμερή θα δείξουν τον δρόμο για την συνέχεια των διπλωματικών πρωτοβουλιών.

Πάντως το επόμενο βήμα του Ερντογάν είναι η επίσκεψη στο συντονιστικό κέντρο για την μεταφορά των σιτηρών από Ουκρανία και Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη.

Αντρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

dw.com 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ