Ραγδαιες εξελίξεις μεσα στη νύχτα: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του κατασκευαστή του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής λογισμικού κατασκοπείας NSO, Σάλεμ Χούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η NSO παράγει το περιβόητο λογισμικό κατασκοπείας “Pegasus”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Αξιωματούχοι της εταιρείας ανέφεραν επίσης ότι 100 υπάλληλοι, περίπου το 13% του προσωπικού της NSO, πρόκειται να απολυθούν.
Ο Χούλιο εγκαταλείπει τη θέση του στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Θα αντικατασταθεί από τον πρώην διευθυντή επιχειρήσεων, Γιάρον Σοχάτ ο οποίος θα ηγηθεί επίσης της διαδικασίας αναδιοργάνωσης.

Η NSO είχε δεχθεί διεθνείς επικρίσεις επειδή παράγει το λογισμικό κατασκοπείας “Pegasus”. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση επαφών, μηνυμάτων και δεδομένων ενός ατόμου-στόχου στο smartphone του. Σύμφωνα με την NSO, αυτό έχει σκοπό να εντοπίσει τρομοκράτες και εγκληματίες – αλλά στην πραγματικότητα κατασκοπεύτηκαν δημοσιογράφοι και ακτιβιστές σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Μεξικό ή η Δυτική Όχθη.

Οι γερμανικές αστυνομικές αρχές χρησιμοποιούν επίσης το λογισμικό, όπως έδειξε δημοσιογραφική έρευνα. Οι ΗΠΑ έθεσαν το NSO σε λίστα κυρώσεων το 2021 για να καταστήσουν πιο δύσκολη την πρόσβαση της εταιρείας στην αμερικανική τεχνολογία. Η Apple και το Facebook κατηγορούν την NSO για «εισβολή» στα προϊόντα τους και έχουν μηνύσει την εταιρεία.

Η εταιρεία επλήγη επίσης από την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να ενισχύσει τους ελέγχους στις εξαγωγές λογισμικού. Με την απόφαση αυτή μειώθηκε από 100 σε 37 ο αριθμός των κρατών που η NSO διέθετε το λογισμικό κατασκοπείας.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ