Μολις 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση για το ρευμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επιδόματα-ψίχουλα, την ώρα που χιλιάδες καταναλωτές αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς κινδυνεύοντας να τούς κοπεί το ηλεκτρικό!

Μετά το απίστευτο ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να «σώσει» ό,τι μπορεί από την κοινωνική κατακραυγή λόγω των υπέρογκων λογαριασμών, ανακοινώνει αυτή την ώρα επιδοτήσεις-ψίχουλα.

Έφτασε ξανά η ώρα της υποτιθέμενης επιδότησης στο ρεύμα μετά την εκτόξευση στην τιμή του. Η επιδότηση για το ρεύμα αφορά στον Σεπτέμβριο και -σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. «Θα έχουμε έναν χειμώνα γεμάτο δυσκολίες», είπε ξεκινώντας τις ανακοινώσεις ο Κώστας Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις της Gazprom ότι θα διακόψει την παροχή έχει εκτινάξει τις τιμές του φυσικού αερίου. Έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τόνισε. «Για αυτόν τον μήνα η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι ανακοινώσεις για τα επιδόματα-ψίχουλα έρχονται μετά τη σημαντική αύξηση καταγράφει η χονδρική τιμή του ρεύματος, η οποία φτάνει σε νέο υψηλό ρεκόρ των 616,24 ευρώ/MWh, με άνοδο 14,24% και σχεδόν 60% σε δύο 24ωρα. Και μάλιστα, αυτή η τιμή καταγράφεται προτού καν μπει ο χειμώνας, όταν και αναμένεται η ζήτηση να εκτιναχθεί.

Αυτές είναι όλες οι επιδοτήσεις

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Νοικοκυριά

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

• Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.

• Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο

ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ