Η Κύπρος αγοράζει από το Ισραήλ το πανίσχυρο σύστημα αεράμυνας Iron Dome

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιβεβαιώνουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης την αγορά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του πανίσχυρου αμυντικού πυραυλικού συστήματος Iron Dome που με επιτυχία χρησιμοποιεί το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, μετά την έγκριση του Υπουργείου Αμυνας της χώρας το συγκεκριμένο σύστημα θα εξαχθεί στην Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της κυπριακής «Καθημερινής», η συμφωνία έχει υπογραφεί τόσο από Ισραηλινούς όσο και από Κύπριους αξιωματούχους. Την ίδια στιγμή που τα Υπουργεία Αμυνας τόσο της Κύπρου όσο και του Ισραήλ αρνούνται να απαντήσουν στις σχετικές ερωτήσεις, τα πρόσφατα δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που ήδη από το τέλος του 2021 είχαν δει το φως της δημοσιότητας.

Η προσθήκη του Iron Dome, με τα μοναδικά χαρακτηριστικά, στο σύστημα αεράμυνας της Κύπρου ουσιαστικά διασφαλίζει την άμυνα των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις δυνατότητες άρνησης περιοχής τόσο για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη όσο και για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία η τουρκική πλευρά έχει επενδύσει πολλά, δημιουργώντας μέχρι και αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα. Το σύστημα αναμένεται να προσφέρει έτι περαιτέρω στην ομπρέλα ασφαλείας των λιμανιών της Κύπρου, στα οποία σταθμεύουν μεταξύ άλλων και γαλλικά πολεμικά σκάφη που επιχειρούν στην περιοχή.

Αμυντική συνεργασία

Τα τελευταία χρόνια η αμυντική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ έχει φθάσει στο ζενίθ της, τόσο σε εξοπλιστικό επίπεδο όσο και σε κοινές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για συστήματα ατομικού εξοπλισμού προστασίας για τον στρατό της Κύπρου. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει συστήματα ατομικής προστασίας και τακτικής μεταφοράς που αναπτύχθηκαν από τη Source, και τακτικά συστήματα μεταφοράς που αναπτύχθηκαν από τη Marom Dolphin.

Τον Μάιο ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε κοινή άσκηση με τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, προσομοιώνοντας τον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ εντός εχθρικού εδάφους στο πλαίσιο της άσκησης «Chariots of Fire», για την οποία δεκάδες ισραηλινά μαχητικά έφτασαν στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ