Η κατάρρευση στην παραγωγή καλαμποκιού λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας επιτείνει την επισιτιστική κρίση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αποδόσεις του ευρωπαϊκού καλαμποκιού αναμένεται να βυθιστούν εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 500 ετών.

Εκτός από τα νέα για τις τιμές ρεκόρ, υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μια νέα ανησυχητική έκθεση αποτυχίας των καλλιεργειών σχετικά με την επερχόμενη συγκομιδή της Ευρώπης δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το Monitoring Agricultural Resources προέβλεψε ότι οι αποδόσεις καλαμποκιού θα μπορούσαν να μειωθούν σχεδόν κατά το ένα πέμπτο λόγω μιας καταστροφικής ξηρασίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η βουτιά της παραγωγής καλαμποκιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πληθωρισμό των τροφίμων. Θα αυξήσει το κόστος των ζωοτροφών για τα κοπάδια των ζώων, προσθέτοντας ακόμη περισσότερα δεινά για τους αγρότες που μαστίζονται από τις αυξημένες τιμές ντίζελ και λιπασμάτων.

Στα τέλη Αυγούστου, περίπου η μισή Ευρώπη βρίσκεται υπό προειδοποίηση ξηρασίας. Οι καλλιέργειες, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, η βιομηχανία και οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν καταστραφεί από τη ζέστη και την έλλειψη βροχοπτώσεων. Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η συνεχιζόμενη ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών, καθώς τεράστιες ποσότητες γεωργικής γης μετατρέπονται σε σκόνη.

Προχωρώντας προς το φθινόπωρο, η δυτική και η κεντρική Ευρώπη αντιμετωπίζουν έναν πολύ υψηλό κίνδυνο ξηρών συνθηκών τους επόμενους τρεις μήνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λειψυδρία. Η αυξανόμενη αποτυχία των καλλιεργειών λόγω της ξηρασίας θα επιδεινώσει μόνο την επισιτιστική κρίση λόγω των διαταραχών στην Ουκρανία. Οι τιμές των σούπερ μάρκετ για το κρέας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 12% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το γάλα, το τυρί και τα αυγά εκτοξεύονται επίσης με ρυθμούς ρεκόρ. Αυτό μας αφήνει την ιδέα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα παραμείνει υψηλός, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Joachim Nagel: «Το ζήτημα του πληθωρισμού δεν θα εξαφανιστεί το 2023».

Clinker CM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ