Το EURACTIV αναρωτιέται: Σκληρό τέλος για τον Μητσοτάκη;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σφυροκόπημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, συνεχίζεται εκτός των ελληνικών συνόρων, όσο κι αν από το Μαξίμου προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν εμφανίζοντας ξαφνικά τον ρωσικό… μπαμπούλα.

Αυτή τη φορά μέσω του Euractiv.com, η Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Iratxe García, επεσήμανε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται πολιτική αλλαγή» μετά «το σκάνδαλο Watergate», όπως χαρακτήρισε την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

«Η πολιτική αλλαγή είναι πολύ απαραίτητη στην Ελλάδα, αφού διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του αρχηγού της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη υπεκλάπη από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως γράφει η Euractiv, η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνοούσε το σκάνδαλο, αλλά προσθέτει πως «αυτή η άρνηση είναι δύσκολο να γίνει πιστευτή από κάποιους, καθώς ο πρώτος νόμος που ψήφισε ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που έθεσε τις μυστικές υπηρεσίες υπό την προσωπική του αρμοδιότητα».

Κι πάνω σε αυτό, η García επισημαίνει: «Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται πολύ ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης οφείλει ισχυρές και ξεκάθαρες εξηγήσεις στους Έλληνες πολίτες και στα κόμματα για τις γνώσεις και την ευθύνη του για αυτό το σκάνδαλο. Γι’ αυτό και το αδελφό μας κόμμα στην Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη δημιουργία ειδικής εξεταστικής επιτροπής για τον καθορισμό κάθε είδους ευθύνης».

Για την Ισπανίδα πολιτικό, σε επίπεδο ΕΕ, μια εθνική υπηρεσία πληροφοριών που παρακολουθεί παράνομα το τηλέφωνο ενός αρχηγού της αντιπολίτευσης και Ευρωβουλευτή, αποτελεί «παραβίαση του κράτους δικαίου και των αρχών της δημοκρατίας που κατοχυρώνονται στη Συνθήκη μας. Μπορεί επίσης να υπήρξε παραβίαση της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ανδρουλάκη, ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του. Γι’ αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητήσει επειγόντως από τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν πλήρη έρευνα καθώς και να αποκαλύψουν τους λόγους πίσω από την παρακολούθηση».

Η Euractiv χρησιμοποιεί σε μεσότιτλη φράση της ένα ερωτηματικό, «σκληρό τέλος για τον Μητσοτάκη;» αναφερόμενη στις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας πως «οι επόμενες εκλογές αναμένονται σε ένα χρόνο. Ωστόσο, αυξάνεται η πίεση στον Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να ζητήσει πρόωρες εκλογές».

Η García ρωτήθηκε εάν το σκάνδαλο των υποκλοπών θα μπορούσε να φέρει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πιο κοντά σε μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού. Απάντησε το εξής:

«Δεν είναι ο ρόλος μου να μπαίνω στην εσωτερική πολιτική ή να προβλέπω σενάρια μετά τις εθνικές εκλογές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για την ευρωπαϊκή προοδευτική οικογένεια είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή με επικεφαλής το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ)».

Η σιωπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η απορία

Σφοδρή κριτική κάνει η ιστοσελίδα, σχολιάζοντας την σιωπή της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών και αναφέροντας ότι δεν είχε πρόβλημα να μιλήσει και να συγχαρεί την ελληνική Κυβέρνηση για το τέλος του μηχανισμού επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό που δεν αναφέρει η Euractiv, είναι η απορία που δημιουργείται για τη σιγή ιχθύος της κατά τα άλλα λαλίστατης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ