Handelsblatt: Η Ελλάδα ξεκίνησε τον μεγαλύτερο εξοπλισμό της ιστορίας της – «Επειδή ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον για την αγορά 20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών «stealth» F-35 και περιμένει προσφορά για άλλα τόσα.

 Με αυτό, η συντηρητική κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώνει τον επόμενο γύρο του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, έγραψε σε εκτενές δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.

Ελλάδα – ηγέτης στο ΝΑΤΟ

 

Ήδη το 2021, η Ελλάδα πενταπλασίασε τις αμυντικές της δαπάνες – από 500 εκατ. ευρώ σε 2,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν για νέους οπλισμούς. Με αυτό, σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ – με 3,82%, ξεπερνώντας ακόμη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξοδεύουν το 3,52% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Όπως επισημαίνει περαιτέρω η «Handelsblatt», φέτος η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει κατά άλλο ένα τρίτο τα χρήματα για νέους εξοπλισμούς. Σαφώς, η Αθήνα δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη στη μακροχρόνια διαμάχη της με την Τουρκία, η οποία τον τελευταίο καιρό ενεργεί όλο και πιο επιθετικά. Για δεκαετίες, οι δύο εχθρικοί γείτονες αμφισβητούν οικονομικές ζώνες και αποκλειστικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όταν ρωτήθηκε γιατί η χώρα του ξοδεύει τόσα πολλά για την άμυνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης λέει: «Επειδή έχουμε γείτονα την Τουρκία και όχι τη Δανία». 

Με τον ενεργό οπλισμό στοχεύει και στην ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της χώρας του ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αυτό έρχεται σε άμεσο ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία θεωρείται όλο και περισσότερο από τους συμμάχους της ως προβληματικός εταίρος λόγω της αποστασιοποίησης του Προέδρου Ερντογάν από τη Δύση, της εγγύτητάς του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και των συμφωνιών των όπλων του με τη Ρωσία.

Το 2022 η Ελλάδα θα ξοδέψει 3,4 δισ. ευρώ για όπλα

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρουσιάζεται ως πιστός σύμμαχος: πέρυσι, ο Μητσοτάκης σύναψε μια ιστορική συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, η οποία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Και τον Μάιο του 2022, το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να επεκτείνουν σοβαρά τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. 

Φέτος, η Ελλάδα θα ξοδέψει 7 φορές περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς από το 2020 – συνολικά 3,4 δισ. ευρώ.

 Τρεις φρεγάτες Belhara και 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale έχουν παραγγελθεί από τη Γαλλία και επτά ελικόπτερα MH60R από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αθήνα διαπραγματεύεται και για αρκετές κορβέτες.

Η Αθήνα διαπραγματεύεται με τις γερμανικές εταιρείες «Kraus-Maffay Wegmann» και «Rheinmetall» για τον εκσυγχρονισμό έως και 700 αρμάτων μάχης «Leopard». Αλλά πάνω από όλα, με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 να αναμένονται το 2028, η Ελλάδα ελπίζει να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή στην περιοχή του Αιγαίου. 

Η Τουρκία δεν μπορεί να υπολογίζει σε τέτοια αεροπλάνα, αφού οι ΗΠΑ ακύρωσαν το συμβόλαιό της μαζί της για 100 αεροσκάφη – λόγω των συμφωνιών πυραύλων του Προέδρου Ερντογάν με τους Ρώσους. Και οι αγωνιστές πληρώνονταν ακόμη και από τους Τούρκους.

Ωστόσο, όλος αυτός ο οπλισμός αμφισβητείται έντονα εσωτερικά, επισημαίνει η «Handelsblatt». 

Μόνο τα πρώτα 20 νέα μαχητικά, μαζί με τα οπλικά συστήματα και τις σχετικές υποδομές, θα κοστίσουν στην Αθήνα 3,8 δισ. ευρώ – πολλά χρήματα για μια υπερχρεωμένη χώρα. 

Επιπλέον, 10 εκατομμύρια Έλληνες δύσκολα συγκρίνονται με 84 εκατομμύρια Τούρκους. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Τσάκωνας λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική Τουρκία. 

Αντίθετα, η Αθήνα «θα πρέπει να προσπαθήσει να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα ώστε η Τουρκία να μην μπορεί να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο ειδικός.

Ο στρατός της Ελλάδας και οι στρατοί των άλλων

 

Η Ελλάδα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο (σε αριθμό) στρατό στην ΕΕ – με 143.300 ενεργούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Για σύγκριση: Η Γαλλία, που κατέχει την πρώτη θέση, διατηρεί στρατό 203.250 ατόμων και στη γερμανική Bundeswehr υπηρετούν ενεργά 183.400 στρατιώτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ωστόσο, σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους στρατιώτες: 1,34 τοις εκατό των Ελλήνων υπηρετούν στο στρατό. Για τη Γερμανία, ο δείκτης αυτός είναι 0,23 τοις εκατό. 

Και με έναν άλλο δείκτη, η Ελλάδα είναι ο ηγέτης στην ΕΕ: έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βαρέων αρμάτων μάχης – 1.200. Για σύγκριση: η Γερμανία διαθέτει 284 μηχανήματα ίδιου τύπου. Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα από αυτά τα 1.200 ελληνικά τανκς είναι παλαιότερα μοντέλα, αλλά η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό τους.

 dw.com/bg, handelsblatt.com

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ