Συνελήφθη ο Χρήστος Μαυρίκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός από το σκάνδαλο των υποκλοπών της περιόδου 1990-93, συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή ποσότητας κάνναβης, έπειτα από διαπληκτισμό με πολίτη για την προτεραιότητα σε βενζινάδικο.

Σύμφωνα με την efsyn.gr πρωταγωνιστης επεισοδίου, μετά τη λήξη του οποίου κατέληξε να κατηγορείται για οπλοκατοχή και κατοχή ναρκωτικών, υπήρξε πριν από μία εβδομάδα ο γνωστός στον δημόσιο βίο ως «εθνικός κοριός» Χρήστος Μαυρίκης. Η σύλληψή του, μάλιστα, εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της μετέπειτα συζήτησης του σκανδάλου των υποκλοπών στην Ολομέλεια της Βουλής, που αναπόφευκτα θα έφερνε στη μνήμη των πολιτών τις υποκλοπές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και συνειρμούς συσχέτισης της υπόθεσης με τις σημερινές παρακολουθήσεις, «παράπεσε» κάπου μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και έτσι οι διαπιστευμένοι συντάκτες δεν ενημερώθηκαν για τη νέα δικαστική εμπλοκή του 68χρονου σήμερα πρώην τεχνικού του ΟΤΕ.

«Εβγαλε όπλο»

Μια εμπλοκή που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 21 Αυγούστου όταν ο Χρήστος Μαυρίκης συνελήφθη ύστερα από επεισόδιο που συνέβη σε πρατήριο βενζίνης στο Πικέρμι. Συγκεκριμένα, όπως διασταύρωσε η «Εφ.Συν.», ο «εθνικός κοριός» διαπληκτίστηκε με πολίτη για την προτεραιότητα στη σειρά εφοδιασμού και όπως ανέφερε αργότερα στη μήνυσή του ο τελευταίος, ο Μαυρίκης τον απείλησε, τον έβρισε και στο τέλος έβγαλε όπλο. Τότε ο πολίτης κάλεσε την Αμεση Δράση και το πλήρωμα που έφτασε στο σημείο ζήτησε τη συνδρομή ομάδας της ΟΠΚΕ για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του «δράστη».

Πράγματι οι τελευταίοι εντόπισαν το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν ο Μαυρίκης και στον έλεγχο που έγινε σε αυτό και στον ίδιο βρήκαν και κατάσχεσαν έναν φακό με ενσωματωμένο τέιζερ (ηλεκτρικό εκκενωτή), έναν σουγιά και έναν κάλυκα πυροβόλου όπλου. Στην έρευνα δε που ακολούθησε στο σπίτι του βρέθηκαν ακόμη ένα παλαιό και οξειδωμένο υποπολυβόλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για το οποίο ισχυρίστηκε πως είναι κειμήλιο, και ποσότητα 40 γραμμαρίων κάνναβης.

Οδηγήθηκε στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης όπου βρισκόταν και ο πολίτης με τον οποίο διαπληκτίστηκε και όταν έμαθε ότι του είχε κάνει μήνυση, υπέβαλε κι εκείνος μήνυση σε βάρος του για εξύβριση, απειλή, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση.

Σε βάρος του οι αστυνομικοί συνέταξαν δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων, κατοχή ναρκωτικών, απείθεια, εξύβριση και απειλή και την επόμενη ημέρα και οι δύο οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, όπου η δίωξη που ασκήθηκε κατά του Μαυρίκη ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και γι’ αυτό αφέθηκε κι εκείνος ελεύθερος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Μαυρίκης τον Απρίλιο του 1993 είχε καταγγείλει για πρώτη φορά στα ΜΜΕ ότι κατ’ εντολή του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε τόσο τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και μια σειρά πολιτικών προσώπων. Το ξέσπασμα της υπόθεσης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην τότε κυβέρνηση, με τον τότε πρωθυπουργό προσχηματικά να δίνει εντολή για «διερεύνησή» της.

Για απόπειρα εκβίασης

Τον Ιανουάριο του 1994, μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεστήθη προανακριτική επιτροπή, που πρότεινε την παραπομπή του Κων. Μητσοτάκη αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε όμως η υπόθεση να μην φτάσει σε ειδικό δικαστήριο και τον Ιανουάριο του 1995 η πρότασή του υπερψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο με ονομαστική ψηφοφορία. Ετσι απηλλάγησαν και τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Γρυλλάκης και ο Χρήστος Μαυρίκης. Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί το 1998 για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παράνομη βία σε βάρος των επιχειρηματιών Γ. Δαλακούρα και Δ. Μπέη καθώς και του εκδότη-διευθυντή του «Αδέσμευτου Τύπου» Δημήτρη Ρίζου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ