Σύροι πρόσφυγες αφηγούνται το ταξίδι στην Ευρώπη- «Σκληροί οι Έλληνες συνοριοφύλακες»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λουάι Αμπάς είναι απασχολημένος αυτή τη στιγμή με τις διαδικασίες για την επανένωση της συζύγου και των δύο παιδιών του, ώστε να μπορέσουν να τον συναντήσουν νόμιμα στην αυστριακή πρωτεύουσα, Βιέννη.

Ο 32χρονος Αμπάς πέρασε τρεις μήνες πηγαίνοντας από ένα δάσος σε άλλο και περνώντας σύνορα πολλών χωρών μέχρι που έφτασε στη Βιέννη πριν από δύο μήνες.

Έφυγε αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον αφού έχασε την ελπίδα του στην Τουρκία στην οποία έζησε ως πρόσφυγας για περίπου επτά χρόνια.

«Γιατί φύγαμε από την Τουρκία»

 

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν περάσει από το ίδιο ταξίδι που έζησε ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κατάγεται από τη Χομς, μια επαρχία στην κεντρική Συρία, καθώς πολλοί Σύροι πρόσφυγες έφυγαν από την Τουρκία, κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με νεαρούς Σύρους που έφτασαν πρόσφατα στην Ευρώπη, έφυγαν από την Τουρκία για διάφορους λόγους, όπως η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και η αύξηση των ποσοστών ρατσισμού εναντίον τους στην Τουρκία, καθώς και η απέλαση Σύρων στη λεγόμενη ασφαλή ζώνη στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Οι Σύροι κατηγορούν τις τουρκικές αρχές ότι τους «παρενοχλούν», για να τους ωθήσουν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία, η οποία ελέγχεται από φατρίες της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να απελαύνουν εκατοντάδες Σύρους σε περιοχές που κατέχονται από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία φατρίες της ένοπλης αντιπολίτευσης, γνωστές ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, υπό την παραβίαση των κανονισμών για το καταφύγιο και τη μη λήψη του Kimlik που δίνει το δικαίωμα στους πρόσφυγες να εργαστούν .

Στις 31 Αυγούστου , οι τουρκικές αρχές απέλασαν 100 Σύρους σε περιοχές στην ύπαιθρο του Χαλεπίου μέσω της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ Σαλάμεχ, κοντά στην πόλη Αζάζ, βόρεια του Κυβερνείου του Χαλεπίου.

Μάλιστα, οι Σύροι πρόσφυγες άρχισαν πρόσφατα να διαμαρτύρονται για τα εμπόδια που αντιμετώπισαν στην εύρεση σπιτιών για ενοικίαση, ειδικά αφού η Τουρκία εμπόδισε όλους τους Άραβες πρόσφυγες να ζουν σε διάφορες γειτονιές, προκειμένου να αποφευχθούν συγκεντρώσεις Αράβων από διαφορετικές εθνικότητες σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν καυγάδες με Τούρκους.

Πανάκριβη έγινε η Τουρκία  

Ο Αμπάς, ο οποίος πλήρωσε 10.000 ευρώ για να πάει στον τελευταίο του σταθμό, είπε ότι μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, οι συνθήκες διαβίωσης έχουν γίνει πολύ δύσκολες, καθώς [οι πρόσφυγες] βρίσκονταν μόλις σε θέση να αντέξουν την ακρίβεια των τροφίμων, ειδικά μετά την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και των οικιών προς ενοικίαση.

Αν και ο Αμπάς πέρασε επτά χρόνια στην τουρκική πόλη Μερσίνα, δεν μπορούσε να διασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του.

Εργάστηκε σε διαφορετικά επαγγέλματα με χαμηλό μισθό σε σύγκριση με τις ώρες εργασίας.

Διαφορετική η ζωή στην Ευρώπη

Ο Αμπάς, όπως και πολλοί άλλοι που ταξίδεψαν στην Ευρώπη, βλέπει ότι η ζωή στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από την Τουρκία.

«Στην Τουρκία περνούσαμε τη ζωή μας δουλεύοντας για να βρούμε φαγητό, ενώ στην Ευρώπη μπορούμε προσωρινά να εξαρτηθούμε από τους μισθούς που παρέχονται στους πρόσφυγες», σύμφωνα με τον Αμπάς.

Αν αποφασίσουμε να δουλέψουμε, δεν θα μας εκμεταλλεύονται όπως στην Τουρκία, συνέχισε.

Ο  Καΐς αλ Ουαλέντ, 23 ετών, πλήρωσε περίπου 8.250 ευρώ για να φτάσει στο Βερολίνο, καθώς ήρθε από την Τουρκία πριν από περίπου τέσσερις μήνες σε ένα ταξίδι που κράτησε 27 ημέρες.

Ο αλ Ουαλέντ και 15 άτομα ήταν μαζί του, υπέστησαν διάφορα κατάγματα μετά από ένα ατύχημα κοντά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας.

Ο αλ Ουαλέντ, πρόσφυγας από τη βόρεια ύπαιθρο της Χάμα της Συρίας και ζούσε στην τουρκική πόλη Αντιόχεια, δεν αρνείται ότι το ταξίδι του ήταν ριψοκίνδυνο, καθώς μετακινήθηκε ανάμεσα σε πολλές χώρες, πρώτα πέρασε στην Ελλάδα κατόπιν Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Ο νεαρός είπε ότι πήρε αυτό το ρίσκο για να φύγει από την Τουρκία, στην οποία υποφέρουν για πέντε χρόνια ρατσισμού, εκμετάλλευσης και απώλειας δικαιωμάτων.

Ανεπιτυχείς προσπάθειες να περάσει στα ελληνικά εδάφη

Μέχρι στιγμής, ο Σάμεχ αλ Μοχάμαντ, 38, δεν είχε την τύχη να φύγει την Τουρκία, στα οποία έφτασε ως πρόσφυγας στις αρχές του 2017, παρά τις δεκάδες προσπάθειες κατά τις οποίες προσπάθησε να διασχίσει τα τουρκοελληνικά σύνορα.

Ο Μοχάμαντ επιβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει ξανά να φύγει από τα τουρκικά εδάφη.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπισε διάφορα είδη «εκμετάλλευσης και ρατσισμού»,  ειδικά διέμενε σε μια από τις πιο διάσημες ρατσιστικές περιοχές για τους Σύρους στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η Τουρκία απέλασε τον Μοχάμαντ, αλλά επέστρεψε για να μπει ξανά σε αυτό μετά από πολλές προσπάθειες μέσω λαθρεμπορίου και πλήρωσε 2.500 δολάρια.

Δεν μπορούσε να μείνει στην Τουρκία γιατί έχει γίνει «αιχμάλωτος». Δεν μπορεί να περπατήσει στους δρόμους ή ακόμη και να εργαστεί επειδή το Kimlik, η Προσωρινή του Κάρτα Προστασίας, ακυρώθηκε μετά την απέλασή του.

Το Kimlik χορηγείται από την Τουρκική Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης για Σύρους πρόσφυγες και τους δίνει το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα στο τουρκικό έδαφος και να λαμβάνουν όλες τις τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όλες οι κινήσεις του Μοχάμαντ είναι περιορισμένες και αναγκάζεται να πληρώνει χρήματα για κάθε βήμα μέσα στην Τουρκία, και αγωνίζεται σήμερα να εισέλθει στα ελληνικά εδάφη κατευθυνόμενος προς την Ευρώπη.

«Στην πραγματικότητα, σε κάθε προσπάθεια να μπω στην Ελλάδα, βρίσκομαι αντιμέτωπος με τους Έλληνες συνοριοφύλακες, είναι σκληροί, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, οπότε πρέπει να προσπαθήσω να τα καταφέρω».

npasyria.com

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ