Διεθνής συμμαχία εναντίον του Νατο: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οβιδιακή εξέλιξη με την Κίνα και την Ινδία να βάζουν στην άκρη τις επιμέρους διαφορές τους.

Κινεζικά στρατεύματα θα ταξιδέψουν στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας, στις οποίες μάλιστα θα συμμετέχουν επίσης στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας, της Λευκορωσίας, της Μογγολίας, του Τατζικιστάν και άλλων χωρών, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Η συμμετοχή της Κίνας στις κοινές ασκήσεις «δεν είχε σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

678FF9A7 BA10 41C2 B85D B6FE74DE5070
Κολοσσιαία στρατιωτική δύναμη από πολλές χώρες συμμετέχει στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια για διεξαγωγή της άσκησης “Βοστόκ” (Ανατολικά) από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, παρόλο που διεξάγει έναν δαπανηρό πόλεμο στην Ουκρανία. Ισχυρίστηκε τότε ότι θα συμμετάσχουν κάποιες ξένες δυνάμεις, χωρίς να κατονομαστούν.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι η συμμετοχή του στις ασκήσεις ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Στόχος είναι η εμβάθυνση της πρακτικής και φιλικής συνεργασίας με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, η ενίσχυση του επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων μερών και η ενίσχυση της ικανότητας απάντησης σε διάφορες απειλές για την ασφάλεια», αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 50.000 στρατιώτες και τα στιγμιότυπα που προβάλλονται από τα Ινδικά μέσα, κόβουν την ανάσα.

F20E3B80 53D3 4514 BD1E 72C12AF713D6

Υπό τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πεκίνο και η Μόσχα συνδέονται όλο και περισσότερο.

Πριν από έναν χρόνο, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη βορειοκεντρική Κίνα στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επαίνεσε τις ασκήσεις  (Sibu/Cooperation-2021) στην κινεζική Ningxia και πρότεινε ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η ΕΕ… παρακαλάει Κίνα και Ινδία να υποστηρίξουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Τον Οκτώβριο, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Μέρες αργότερα, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν τις πρώτες κοινές περιπολίες τους στο δυτικό Ειρηνικό.

Τον επόμενο μήνα, ο στρατός της Νότιας Κορέας είπε ότι είχε αναχαιτίσει μαχητικά αεροσκάφη μετά την εισβολή δύο κινεζικών και επτά ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας κατά τη διάρκεια της τακτικής εκπαίδευσης που αποκαλούσε το Πεκίνο.

3A528423 4D52 4214 B38C A0AEF8F2A188

Λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια», αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει την Κίνα να παραβιάζει τις κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ στη Ρωσία ή να της παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ισχυρισμός που μάλλον είναι εσφαλμένος. Ειδικά στον τομέα της οικονομίας, η Κίνα αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της Ρωσίας, όπως άλλωστε και η Ινδία.

Η ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας περιλαμβάνει τμήμα της Σιβηρίας και έχει την έδρα της στο Khabarovsk, κοντά στα κινεζικά σύνορα.

Δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι πλέον αναπτύσσεται μία μεγάλη συμμαχία με απεριόριστους «ανθρώπινους πόρους» ως αντίβαρο του NATO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ