Καυτη υποδοχή Λαβρόφ στην Λιζ Τρας: Προτεραιότητα να αποφασίσει αν ο Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επέκρινε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί και εκτίμησε ότι υπό την ηγεσία της το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή σκηνή.

Συμμετέχοντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, ο Λαβρόφ είπε ότι η επερχόμενη πρωθυπουργός προσπάθησε «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Βρετανίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις άλλων με οποιονδήποτε τρόπο και χωρίς καμία προσπάθεια συμβιβασμού», είπε.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει τη Βρετανία να διατηρήσει ή να ενισχύσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή, η οποία σαφώς κλονίστηκε μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε ασχολίαστη την απροθυμία που είχε δείξει η Τρας να απαντήσει στο ερώημα «Εμανουέλ Μακρόν: Φίλος ή εχθρός;»

«Για τη Λιζ Τρας… θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα να ασχολείται με τους στενότερους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένου του να αποφασίσει τελικά αν ο πρόεδρος Μακρόν είναι φίλος ή εχθρός της. Αυτή η ερώτηση εξακολουθεί να αιωρείται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να «αντισταθμίσει» το Brexit κάνοντας «δραστικά βήματα στην παγκόσμια σκηνή» και ενεργεί «επιθετικά για την κατάσταση στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία «δεν αναμένει αλλαγές» προς το καλύτερο στις σχέσεις της με το Λονδίνο μετά την εκλογή της Λιζ Τρας στη βρετανική πρωθυπουργία. «Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της κ. Τρας, που έγιναν όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών (…), μπορούμε να πούμε με πολλή βεβαιότητα πως δεν πρέπει να περιμένουμε αλλαγές προς το καλύτερο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Λιζ Τρας είναι γνωστή για τη σκληρή γραμμή της έναντι της Ρωσίας, την οποία χαρακτηρίζει «επιθετική» χώρα, ιδιαίτερα λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία που διεξάγεται από τις 24 Φεβρουαρίου. Η Ουκρανία ήταν ήδη προτεραιότητα για τον προκάτοχό της, τον Μπόρις Τζόνσον, όμως η Λιζ Τρας προειδοποίησε πως θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για να την υποστηρίξει. «Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να διώξουμε τη Ρωσία απ’ όλη την Ουκρανία», είχε δηλώσει τον Απρίλιο.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ