Αρχίζει Νεα Εποχή μετά τον θανατο της Βασίλισσας Ελισαβετ: Νέος βασιλιάς ο Καρολος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο 73χρονος Κάρολος, ο «αιώνιος» Πρίγκιπας, γίνεται, επιτέλους, Βασιλιάς, παίρνοντας το στέμμα και το σκήπτρο της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το θάνατο της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ από το παλάτι, αναφέρεται, μάλιστα, πως «ο Βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν απόψε στο Μπαλμόραλ και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο».

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαδοχή της Ελισάβετ

Το 2021, το Politico δημοσίευσε απόρρητες πληροφορίες, που αφορούσαν το σχέδιο διαδοχής της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η φράση που προβλεπόταν για την αναγγελία του θανάτου της ήταν: «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Η πρωθυπουργός ενημερώνεται με τηλεφωνική κλήση και μήνυμα ότι η Βασίλισσα πέθανε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κωδικός «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» θα χρησιμοποιηθεί από το Μπάκιγχαμ, ωστόσο αυτή η φράση βρίσκεται στα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1960.

Αμέσως ξεκινά «καταιγίδα» τηλεφωνικών κλήσεων, για να ενημερωθούν πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί με βάση την ιεραρχία, ξεκινώντας με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη», θα ειπωθεί και η κλήση θα διακοπεί.

Μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση τα νέα θα δοθούν στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μαζί, πιθανώς, με τη διευκρίνιση ότι η κηδεία θα γίνει δέκα ημέρες μετά το θάνατό της. Ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Αμέσως ξεκινά η διαδικασία να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες. Το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα «μαυρίσει» με μια σύντομη ανακοίνωση που θα επιβεβαιώνει το θάνατο της Βασίλισσας. Οι κυβερνητικοί ιστότοποι θα γίνουν επίσης «μαύροι» με ειδικά, ήδη σχεδιασμένα πανό. Το ίδιο θα συμβεί και με τους λογαριασμούς που διατηρεί η Βασιλική Οικογένεια σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Ωστόσο θα υπάρχει σιωπή μέχρι να μιλήσει δημόσια πρώτη η πρωθυπουργός, σε ζωντανή μετάδοση, αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον νέο βασιλιά, Κάρολο, που θα απευθυνθεί στο έθνος στις 6 μ.μ. για να συμπέσει με τα κύρια βραδινά δελτία ειδήσεων. Ο πρωθυπουργός και οι ανώτεροι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου θα πάνε σε συνέχεια σε λειτουργία μνήμης στον καθεδρικό ναό του St. Paul.

Αν και είναι προσχεδιασμένο, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, η τελετή θα πρέπει να φαίνεται «αυθόρμητη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ