Το πρωτο διαγγελμα του Καρολου του Γ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ένα ολιγόλεπτο και συγκινητικό μήνυμα ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ απεύθυνε το πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα προς το βρετανικό λαό, μόλις ένα 24ωρο μετά το θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας, βασίλισσας Ελισάβετ.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ η μητέρα μου έφυγε από κοντά μας. Της οφείλουμε πολλά, την αγάπη, τη στοργή, την κατανόηση. Η βασίλισσα έζησε μια ζωή εξαιρετικά. Κράτησε τις υποσχέσεις και την αξιοπρέπειά της. Αυτή την υπηρεσία ανανεώνω εγώ σήμερα, παρά την προσωπική και την οικογενειακή μας λύπη. Είναι βαθιά η αίσθηση ευγνωμοσύνης για τα περισσότερα από 70 χρόνια που υπηρέτησε τους λαούς. Έκανε θυσίες για το καθήκον της. Η αφοσίωσή της ως μονάρχη, ποτέ δεν έκανε πίσω, παρά τις αλλαγές, ακόμα και στις ώρες των εορτών, της λύπης και των απωλειών», ανέφερε συγκινημένος ο νέος Βασιλιάς.

Και πρόσθεσε: «Όπως θυμόμαστε στην οικογένεια συνέθετε τις αρετές μαζί με το χιούμορ και με τις καλύτερες ανθρώπινες ιδιότητες. Μοιράζομαι μαζί σας την αίσθηση της απώλειας. Οι αξίες μας πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της μοναρχίας όπως και οι σχέσεις του μονάρχη με την εκκλησία της Αγγλίας στην οποία η πίστη μου είναι βαθιά ριζωμένη, παραμένουν. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό προς τις αξίες και τις ευθύνες της μοναδικής παράδοσής μας και του συστήματος διακυβέρνησής μας. Υπόσχομαι ότι όσο καιρό μου δώσει ο θεός θα κρατήσω το Σύνταγμά μας στην καρδιά του έθνους μας. Όποια και αν είναι η πίστη σας, υπόσχομαι να σας υπηρετήσω με πίστη, ευθύνη και αγάπη όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή».

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα, από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ