Οι αιφνίδιοι θανατοι μικρών παιδιών πληθαίνουν και μας τρομάζουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απώλεια ενός μικρού παιδιού είναι ένα δράμα, πόσο μάλλον όταν αυτή έρχεται ξαφνικά και τα αίτια θανάτου παραμένουν άγνωστα. Οταν όμως οι ξαφνικοί και αναίτιοι θάνατοι μικρών παιδιών πληθαίνουν, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και τα ερωτήματα αμείλικτα.

Τελευταίο κομμάτι στο ψηφιδωτό των ξαφνικών και αναίτιων θανάτων μικρών παιδιών είναι η απώλεια του 2χρονου κοριτσιού από την Πάτρα. Το αδικοχαμένο αγγελούδι έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Δευτέρας και ακόμα και σήμερα, δεν έχουν προσδιοριστεί τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατό του.

Οι ιατρικές και επιστημονικές εκτιμήσεις ποικίλλουν. Το κοριτσάκι είχε κορωνοϊό, λένε ορισμένοι, προσπαθώντας να αποδώσουν τον θάνατο σε επιπλοκές της νόσου, ενώ άλλοι απαντούν πως το αγγελούδι δεν είχε κανένα σύμπτωμα που να δείχνει σοβαρές επιπλοκές από τον κορωνοϊό, όπως πνευμονία ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Έτσι, η περίπτωση του μικρού παιδιού από την Πάτρα προστέθηκε στη μακρά λίστα των αναίτιων και ξαφνικών θανάτων, που τους τελευταίους μήνες σκιάζουν τον δημόσιο διάλογο και φουντώνουν τα ερωτήματα των επιστημόνων για τους παράγοντες που έχουν προκαλέσει αυτό το τρομακτικό φαινόμενο.

Το νήμα αυτού του πολύ περίπλοκου κουβαριού αρχίζει να ξετυλίγεται πέρυσι τον Μάιο στην Πάτρα, όταν μια υγιέστατη 12χρονη μαθήτρια έφυγε ξαφνικά από τη ζωή. Το αδικοχαμένο κοριτσάκι δεν έπασχε από κανένα νόσημα και τα αίτια θανάτου του ακόμα και σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί.

Υστερα από λίγα 24ωρα, στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, δύο παιδιά ηλικίας 3 και 7 ετών, τα οποία μάλιστα νοσηλεύονταν σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία, το Ιπποκράτειο και το «Παπαγεωργίου» αντιστοίχως, φεύγουν ξαφνικά από τη ζωή. Οι γονείς των δυο παιδιών, σε δημόσια θέα, ξεσπούν: «Θέλουμε να μάθουμε γιατί πέθαναν τα παιδιά μας». Δυστυχώς, όμως, το ερώτημά τους παραμένει ακόμα και σήμερα αναπάντητο.

Λίγες μόνο ημέρες μετά τον θάνατο των δύο μικρών παιδιών, η Θεσσαλονίκη συνταράσσεται ξανά από τον θάνατο μιας 12χρονης στην περιοχή του Χαρίλαου. Η αδικοχαμένη κοπέλα ήταν καθ’ όλα υγιής και, ως αθλήτρια πολεμικών τεχνών, σε ιδανική φυσική κατάσταση. Ωστόσο, τελείως ξαφνικά πέθανε στον ύπνο της. Ακόμα και σήμερα τα αίτια θανάτου της παραμένουν άγνωστα.

Στα τέλη Μαΐου, η τοπική κοινωνία της Ρόδου αποχαιρέτησε ένα 16χρονο παιδί, το οποίο πέθανε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Επίσημη αιτία του θανάτου ήταν ο υψηλός πυρετός, όμως παραμένει άγνωστο ποια είναι τα αίτια που προκάλεσαν αυτή τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Δύο μήνες αργότερα, στις αρχές Αυγούστου, τα Γρεβενά συγκλονίζονται από τον θάνατο ενός βρέφους μόλις 35 ημερών, το οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Βόλος θα θρηνήσει την απώλεια ενός κοριτσιού μόλις 18 ετών, το οποίο έφυγε επίσης με ξαφνικό τρόπο από τη ζωή. Και στις δύο περιπτώσεις τα αίτια θανάτου παρέμειναν άγνωστα.

Το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει όλες αυτές τις υποθέσεις μεγαλώνει όσο οι περιπτώσεις μυστηριωδών θανάτων πολλαπλασιάζονται. Οι ερωτήσεις που τίθενται σε όλους είναι οι σχεδόν αυτονόητες: Τα θύματα είχαν οποιοδήποτε παθολογικό ιστορικό; Είχαν νοσήσει από κορωνοϊό ή είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού;

Για το ζήτημα των αιφνίδιων θανάτων η «κυριακάτικη δημοκρατία» απευθύνθηκε στον γιατρό και ερευνητή Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η έρευνα γύρω από τους θανάτους αυτούς είναι επιβεβλημένη, επισημαίνοντας ότι, μέχρι να γίνει ενδελεχής έρευνα κάθε περίπτωσης, ως πιθανό αίτιο αυτών των συμβάντων δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένας παράγοντας.

«To ζήτημα των αιφνίδιων θανάτων σε υγιή άτομα νεαρής ηλικίας (παιδιά και νέοι ενήλικες συνήθως κάτω των 40 ετών) είναι ευαίσθητο και απαιτεί προσεκτική προσέγγιση και διερεύνηση. Τέτοιοι θάνατοι, δυστυχώς, συμβαίνουν κάθε χρόνο. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από τους πολίτες για αυτό το θέμα. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει καταγραφεί η συχνότητα τέτοιων περιστατικών, που κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2,5 θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού ανά έτος. Στην Ελλάδα, μελέτη που ανέλυσε τους θανάτους σε ηλικίες 1-35 ετών στην Περιφέρεια Αττικής το διάστημα 2002-2010 κατέγραψε συνολικά 349 τέτοια περιστατικά, με το 65% να είναι καρδιακής αιτιολογίας. Με βάση αυτή την καταγραφή αναμένουμε κάθε χρόνο κατά μέσο όρο περίπου 70-90 αιφνίδιους θανάτους σε αυτές τις ηλικίες.

Σήμερα δεν γνωρίζουμε από επίσημες καταγραφές (που γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση) αν έχουμε αύξηση σε αιφνίδιους θανάτους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, σπανίως ενημερωνόμαστε για την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση των περιστατικών, που περιλαμβάνει τοξικολογικό, ιστολογικό, ακόμη και γονιδιακό έλεγχο. Ως αποτέλεσμα παρατηρούμε συχνά βεβιασμένες εκτιμήσεις για τα αίτια, με πολλούς να αναφέρουν ότι εμπλέκεται η νόσος Covid, άλλοι να τους αποδίδουν στα εμβόλια και αρκετούς επιστήμονες να σπεύδουν να αποκλείσουν μετά βεβαιότητας τα εμβόλια ως πιθανή αιτία. Δυστυχώς, όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι λανθασμένες. Απαιτούνται λοιπόν καταγραφή της πλήρους διερεύνησης κάθε περιστατικού, επιδημιολογική ανάλυση της συχνότητας αιφνίδιων θανάτων σε σχέση με προηγούμενα έτη και εκτίμηση όλων των χαρακτηριστικών, του ιστορικού και των ιατρικών παρεμβάσεων σε κάθε θανόντα, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Μέχρι τότε δεν είναι επιστημονικά υπεύθυνο να επιβεβαιώνουμε, αλλά ΟΥΤΕ και να αποκλείουμε οποιονδήποτε παράγοντα ως πιθανό αίτιο αυτών των δυστυχών συμβάντων», τονίζει ο κ. Φαρσαλινός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ