Νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κατάσταση στα σύνορα ΑρμενίαςΑζερμπαϊτζάν παρέμεινε τεταμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα, ο οι Αζέροι χρησιμοποίησαν επιθετικά drones προς την κατεύθυνση του Τζερμούκ, αναφέρει το Υπουργείο Άμυναςτης Αρμενίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το Γερεβάν, «αν και δεν καταγράφηκαν σημαντικά επεισόδια στις άλλες κατευθύνσεις της επίθεσης που εξαπολύθηκε την προηγούμενη ημέρα, από τις 08:00, ο εχθρός, χρησιμοποιώντας πυροβολικό, όλμους και τυφέκια μεγάλου διαμετρήματος, ξεκίνησε και πάλι επιθετικές επιχειρήσεις, ιδίως προς τις κατευθύνσεις Verin Shorzha και Jermuk».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας:

«Οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε επαρκείς ενέργειες αντιποίνων, συνεχίζοντας να εκπληρώνουν πλήρως τα μαχητικά καθήκοντα που τους έχουν τεθεί.

Παρά τη σαφή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην κατάσταση, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει τις επιθετικές της ενέργειες εναντίον του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας, βομβαρδίζοντας στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές.

Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας δηλώνει ότι την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και τις περαιτέρω εξελίξεις φέρει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν».

«Έχουμε δει σημαντικές αποδείξεις βομβαρδισμού από το Αζερμπαϊτζάν εντός της Αρμενίας και σημαντικές ζημιές στην αρμενική υποδομή, αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι και τα δύο μέρη δεσμεύονται να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να δεσμευτούν για μια ευρύτερη αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Ο Γραμματέας Μπλίνκεν έχει ασχοληθεί προσωπικά με αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς και εκείνος κάναμε μια δήλωση χθες το βράδυ, μόλις λίγες ώρες μετά την κλιμάκωση της έντασης, ζητώντας την άμεση παύση της βίας. Γι’ αυτό σήκωσε το τηλέφωνο τις πρώτες ώρες. Ήταν στο τηλέφωνο μέχρι μετά τη 1:00 π.μ. ανατολικά με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν υπογραμμίζοντας γι’ αυτούς τη σημασία του βασικού μηνύματος που εξέδωσε στη δήλωσή του, δηλαδή την επιτακτική ανάγκη για άμεση παύση αυτών των εχθροπραξιών. Προέτρεψε τον Πρόεδρο Αλίεφ να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποδεσμεύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις και να εργαστεί για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων», είπε ακόμα ο Πράις.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. «Καλούμε αυτοσυγκράτηση από τυχόν περαιτέρω στρατιωτικές εχθροπραξίες. Ενθαρρύνουμε επίσης και τις δύο κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν – να αφήσουν απευθείας γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων και να δεσμευτούν εκ νέου για εποικοδομητικό διάλογο και σε αυτή τη διπλωματική διαδικασία. Θα παραμείνουμε ενεργά διπλωματικά δεσμευμένοι και με τις δύο αυτές κυβερνήσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προώθηση ενός ειρηνικού, δημοκρατικού και ευημερούντος μέλλοντος για την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου», δήλωσε ο Αμερικανός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ