Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN για το Πολεμικό Ναυτικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ναυπήγηση της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI-HN για το Πολεμικό Ναυτικό, η οποία εξελίσσεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Στο πλαίσιο παγκόσμιας δημοσιογραφικής αποστολής στα ναυπηγεία της αναδόχου Naval Group στο Λοριάν, στη Βρετάνη, στη βορειοδυτική Γαλλία, στην οποία συμμετείχε και η «δημοκρατία», διαπιστώθηκε η εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών Belharra για τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν τοποθετήσει παραγγελίες η Γαλλία (πέντε φρεγάτες) και η Ελλάδα (τρεις φρεγάτες).

Σε καλυμμένη, για προστασία από τις εξαιρετικά ευμετάβλητες, ακόμη και εντός του ιδίου εικοσιτετράωρου, καιρικές συνθήκες της Βρετάνης και για τη δημιουργία όσον το δυνατόν σταθερότερου περιβάλλοντος, μόνιμη δεξαμενή των ναυπηγείων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι τομείς της προοριζόμενης για το ναυτικό της Γαλλίας πρώτης φρεγάτας τύπου FDI είχαν ήδη συνενωθεί (με συγκόλληση) και γίνονταν εργασίες στο εσωτερικό του πλοίου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη μεθοδολογία κατασκευής που έχει υιοθετηθεί από τη Naval Group σε αυτή τη φάση ο εξοπλισμός του πλοίου (η πληθώρα κύριων και δευτερευόντων συστημάτων, υποσυστημάτων, συγκροτημάτων, εξαρτημάτων και συσκευών) ανέρχεται στο 80% του προβλεπομένου. Σε κάθε τομέα που μεταφέρεται στη μόνιμη δεξαμενή και τοποθετείται στην προβλεπόμενη θέση του ώστε στη συνέχεια όλοι μαζί να συνενωθούν προκειμένου να σχηματίσουν το σκάφος και την υπερκατασκευήτου έχουν ήδη εγκατασταθεί οι σωληνώσεις, οι καλωδιώσεις και σε πολύ μεγάλο βαθμό ο προβλεπόμενος εξοπλισμός.

Η μεθοδολογία αυτή έχει επιλεγεί γιατί είναι ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα η εγκατάσταση σωληνώσεων, καλωδιώσεων και εξοπλισμού στους τομείς οι οποίοι επιτρέπουν πολλαπλάσιες δυνατότητες πρόσβασης σε όλους τους εσωτερικούς τους χώρους.

Η εν λόγω φρεγάτα, που σε υπηρεσία θα λάβει τον αριθμό σειράς D660 και την ονομασία «Amiral Ronarch», πρόκειται να καθελκυστεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2022 και πιθανότατα η καθέλκυσή της, που αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην υλοποίηση του προγράμματος, θα συμπέσει χρονικά με την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, ώστε να αποτελέσει υψηλού συμβολισμού τιμητική χειρονομία για την ελληνική εθνική εορτή. Προγραμματίζεται δε να ενταχθεί σε υπηρεσία με το γαλλικό ναυτικό την άνοιξη του 2024, αφού προηγουμένως υποβληθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εργοστασιακών δοκιμών εν όρμω και εν πλω και, φυσικά, ολοκληρώσει επιτυχώς τις δοκιμές αποδοχής.

belharaa
Σκαλωσιές στην υπό κατασκευή υπερσύγχρονη γαλλική φρεγάτα FDI-HN

Στην ίδια μόνιμη δεξαμενή έχουν ήδη μεταφερθεί και οι πρώτοι τομείς της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI-HN, το πρόγραμμα κατασκευής της οποίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό το βλέμμα του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας του Πολεμικού Ναυτικού, που συστάθηκε με σκοπό την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος και ειδικότερα της προόδου της ναυπήγησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση χρονοδιαγράμματα, αλλά και της πλήρους συμμόρφωσης του αναδόχου με τα αναφερόμενα στη σύμβαση τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις του εξοπλισμού που πρόκειται να εγκατασταθεί στο πλοίο.

Σε άλλα τμήματα του ναυπηγείου συνεχίζεται η κατασκευή τομέων και ο εξοπλισμός, ώστε στη συνέχεια να μεταφερθούν στην προαναφερθείσα μόνιμη δεξαμενή, όπου τελικά θα γίνει η συνένωσή τους. Μάλιστα, ήδη έχει αρχίσει η έναρξη κατασκευής τμημάτων των τομέων της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας FDI-HN (η τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος έλαβε χώρα στο Λοριάν στις 13 Ιουλίου 2022) που στη συνέχεια με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα συνενωθούν σε τομείς, θα εξοπλιστούν και τελικά θα μεταφερθούν στη μόνιμη δεξαμενή για συνένωση.

Η συνένωση των τομέων γίνεται με ηλεκτροσυγκόλληση που ξεκινάει από το κάτω κεντρικό τμήμα των τομέων ταυτόχρονα και από τις δύο πλευρές μέχρι το ανώτατο σημείο τους. Η διαδικασία είναι απαιτητική, με πολύ μικρές ανοχές, και διαρκεί περίπου ένα 24ωρο ώστε να διασφαλιστεί ότι η συγκόλληση (συνένωση) δύο τομέων σε όλο το μήκος της λαμβάνει χώρα περίπου με τις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πότε θα παραδοθούν τα τρία υπερόπλα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο-σύμβαση που κυρώθηκε από τη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η Ελλάδα προμηθεύτηκε τρεις φρεγάτες τύπου FDI (Frégate de Défense et d’ Intervention – Φρεγάτα Αμυνας και Παρέμβασης) HN (Hellenic Navy – Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) με προαίρεση αγοράς (option) μίας φρεγάτας (ΠΝ4, με τιμή 719.600.000 ευρώ και ημερομηνία παράδοσης την 31η Δεκεμβρίου 2027), μετά συναφών ειδών και υπηρεσιών.

Το συνολικό κόστος των τριών φρεγατών ανέρχεται σε 2.261.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους και της σχετικής εκπαίδευσης πληρώματος και συντηρητών. Η πρώτη φρεγάτα (ΠΝ1) προβλέπεται να παραδοθεί την 31η Μαρτίου 2025, η δεύτερη (ΠΝ2) την 31η Οκτωβρίου 2025 και η τρίτη (ΠΝ3) την 31η Οκτωβρίου 2026, αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι φρεγάτες θα είναι έτοιμες νωρίτερα από τον αρχικό, συμβατικό, προκαθορισμένο χρόνο παράδοσής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ