Τροφές που ενισχύουν την λειτουργία του ήπατος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί να το υποτιμούμε πολλές φορές, μπορεί να μην αναφέρεται τόσο συχνά σε συζητήσεις περί υγιεινής, αλλά ελάχιστα πράγματα είναι πιο χρήσιμα για την υγεία μας από το να προνοούμε να τρεφόμαστε με προϊόντα που λειτουργούν προωθητικά για την καλή κατάσταση του ήπατός μας.

Ποίες είναι όμως οι πιο χρήσιμες τροφές ως προς την αναγκαιότητα της καλής κατάστασης για το συκώτι μας; Ας δούμε δέκα από αυτές:

Παντζάρια

Φωτεινά και όμορφα, τα παντζάρια αποτελούν ένα από τα πιο ζωηρά εργαλεία για την ευεξία ολόκληρου του σώματός μας. Καθαρίζουν αποτελεσματικά το αίμα μας, κάτι που ενισχύει και την λειτουργία του ήπατος. Εμπεριέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται πηκτίνη και το οποίο βοηθάει στην απελευθέρωση των τοξινών που πολλές φορές αποθηκεύονται στο συκώτι. Έτσι, αντί ο οργανισμός να ενσωματώσει τις εν λόγω τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά τις αποβάλει με την βοήθεια της πηκτίνης. Με άλλα λόγια, όσα περισσότερα παντζάρια τρώμε τόσο καλύτερη δουλειά κάνει το συκώτι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο έχει ευεργετικές δυνατότητες για το σώμα μας. Τα αντιοξειδωτικά και η χλωροφύλλη που εμπεριέχει καθώς και οι πλούσιες φυτικές του ίνες, απαλλάσσουν τον οργανισμό από καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ταυτόχρονα, βοηθούν το συκώτι να παράγει ένζυμα που χρησιμεύουν στην απομάκρυνση των τοξινών και βοηθούν στην πέψη. Το μπρόκολο είναι επίσης μια καλή πηγή λιποδιαλυτών και ένα ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικό για το συκώτι.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες αποτελούν ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες καθώς εμπεριέχουν σε εντυπωσιακό βαθμό την βιταμίνη καροτίνη-β, η οποία βοηθάει το συκώτι να αποφεύγει την τοξικότητα. Επίσης, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, βιταμίνες δηλαδή που όχι απλά ενισχύουν την λειτουργία του ήπατος αλλά την βελτιώνουν σε εντυπωσιακό βαθμό.

Λεμόνια

Λεμόνια και συκώτι: μια σχέση αμοιβαίας αγάπης. Τα λεμόνια παρέχουν στο συκώτι έναν πολύ μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών συστατικών και το βοηθούν να παράγει περισσότερα ένζυμα, κάτι που μας δίνει περισσότερη ενέργεια και μας βοηθάει κατά την διαδικασία της πέψης. Από τη στιγμή που εισέρχονται στο σώμα, εξουδετερώνουν τις τοξίνες, εκκρίνουν τις βλαβερές ουσίες και ωθούν τον οργανισμό να ξεκινήσει την διαδικασία της πέψης με ιδανικούς όρους.

Φακές

Άλλη μια τροφή που το συκώτι μας αγαπάει πάρα πολύ. Πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθά στη διαδικασία καθαρισμού, αποτελούν επίσης μια φυσική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Οι φακές παρέχουν την κατάλληλη ποσότητα πρωτεΐνης που μπορεί να υποστηρίξει το σώμα χωρίς να προκαλείται βλάβη. Επίσης είναι όσπρια που ενσωματώνονται πανεύκολα στον οργανισμό, γεγονός που βοηθάει στην ιδανική διανομή των θρεπτικών συστατικών.

Ελάχιστες ποσότητες από υγιή λίπη

Οποιαδήποτε δίαιτα και αν ακολουθεί κανείς, τα υγιή λίπη είναι πάντα σημαντικά αρκεί να καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες και χωρίς υπερβολή. Το συκώτι σας χρειάζεται το λίπος για τη σωστή λειτουργία του αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή χολής, κάτι που επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την πέψη. Τα υγιή λίπη που είναι ωφέλιμα για το συκώτι περιλαμβάνουν: αβοκάντο, καρύδια, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, ελιές, λάδι καρύδας και σπόρους λιναριού. Άλλοι καρποί και σπόροι είναι επίσης ωφέλιμοι μόνο εφόσον δεν εμπεριέχουν υπερβολικά πολλά έλαια, καθώς είναι δύσκολο για το συκώτι να τα επεξεργαστεί και να τα διανείμει σε θρεπτικά συστατικά. Τα αβοκάντο και τα καρύδια είναι ιδανικά καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιδιότητες που βοηθούν το σώμα σας να παράγει περισσότερο γλουταθειόνη, η οποία χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση και την αποβολή των βλαβερών ουσιών.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, δηλαδή τη διαλυτή ίνα που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και της χοληστερόλης από το αίμα και αποτελεί έναν πολύ βασικό σύμμαχο για το συκώτι σας! Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε μηλικό οξύ, το οποίο αφαιρεί καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες από το αίμα. Αν και γενικότερα τα μήλα είναι μια θετική τροφή για το συκώτι, πρέπει να αποφεύγονται τα μη βιολογικά μήλα δεδομένου πως πρόκειται για μία από τις χειρότερες πηγές φυτοφαρμάκων.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αλλισίνη και σελήνιο, δύο θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία του ήπατος. Το σελήνιο βοηθά στην αποτελεσματική αποτοξίνωση και αλλισίνη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι ελαφραίνει το φορτίο στο συκώτι σας. Το σκόρδο ενεργοποιεί επίσης τα ένζυμα στο συκώτι που βοηθούν στη πέψη και την απαλλαγή από τις τοξίνες. Καλό είναι ωστόσο να χρησιμοποιούνται ολόκληρες σκελίδες από σκόρδο και όχι σε επεξεργασμένη μορφή σκόρδο ή σε σκόνη.

Κρεμμύδια

Όπως το σκόρδο, έτσι και τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αλλισίνη το συκώτι. Είναι επίσης γεμάτα από κάλιο, φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα μας τόσο στην καταπολέμηση των ασθενειών όσο και στην απόκρουση των τοξικών χημικών ουσιών. Θα πρέπει να αποφεύγεται ωστόσο η κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών και είναι προτιμότερο ένα απαλό μαγείρεμα.

Πράσινα λαχανικά

Από τις πιο υγιείς τροφές, τα πράσινα λαχανικά συνιστούνται για κάθε θέμα που έχει να κάνει με την υγεία μας. Το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το μαρούλι, η ρόκα και τα λάχανα είναι από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Είναι γεμάτα με χλωροφύλλη, η οποία καθαρίζει το αίμα, βοηθά στη λειτουργία του ήπατος καθώς και στην εξουδετέρωση των τοξικών χημικές ουσίες και των φυτοφαρμάκων που επιβαρύνουν το συκώτι.

itrofi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ