Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων της Συρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, να άρουν μονομερώς τις κυρώσεις και να τερματίσουν την κλοπή των εθνικών πόρων της Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γουένμπιν σε συνέντευξη Τύπου.

Η παρέμβαση που έκανε ο ασιατικός γίγαντας έρχεται υπό το φως των επαναλαμβανόμενων ειδήσεων ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μεταφέρει πετρέλαιο από την επαρχία Χασάκα σε στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ο πετρελαϊκός τομέας έχει υποστεί ζημίες τουλάχιστον 107,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη του πολέμου που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ το 2011.

Εν τω μεταξύ, η Συρία υποφέρει από μια σοβαρή ενεργειακή κρίση με επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γουένμπιν υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών κλέβει πετρέλαιο από τη Συρία και φαίνεται να γίνονται όλο και πιο ανεξέλεγκτοι».

Ο Γουένμπιν κάλεσε επίσης την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας και να αποζημιώσει τη χώρα για τυχόν ζημιές.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 800 τάνκερ μόνο τον Αύγουστο.

«Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η εξόρυξη, το λαθρεμπόριο και η παράνομη συναλλαγή συριακού πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων από τον αμερικανικό στρατό έχουν φέρει κατ’ εκτίμηση 18,2 δις δολάρια άμεσες απώλειες στη Συρία, καθιστώντας την ανθρωπιστική καταστροφή της Συρίας πολύ χειρότερη», πρόσθεσε στη δήλωσή του.

Ο Wenbin περιέγραψε την κατάσταση στη Συρία σε άλλες χώρες όπως η Λιβύη και το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι «τα δικαιώματα και οι ζωές του συριακού λαού αφαιρούνται, αντί να προστατεύονται».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αμερικανικές δυνάμεις δημιούργησαν μια τρίτη στρατιωτική βάση στο χωριό Naqara, μόλις τρία χιλιόμετρα από το Qamishli στη βορειοανατολική επαρχία Hasakah στις 3 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ