Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας – Τουρκίας μετά τον χαρακτηρισμό «αρουραίος» για τον Ερντογάν από κορυφαίο Γερμανό πολιτικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν ανακαλεί ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Βουλής!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Γερμανό πρεσβευτή στην Άγκυρα την Τρίτη για να διαμαρτυρηθεί για τα σχόλια ανώτερου γερμανού πολιτικού που παρομοίασε τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με έναν «μικρό αρουραίο του υπονόμου».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις υβριστικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, αντιπροέδρου του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, για τον πρόεδρό μας (Ερντογάν) σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας για την πολιτεία της Κάτω Σαξονίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Tanju Bilgic.

«(Ο Kubicki) στερείται εντελώς πολιτικής ηθικής και ευθύνης», είπε ο Bilgic, προσθέτοντας ότι τέτοιες «απρεπείς δηλώσεις ουσιαστικά δίνουν μια ιδέα για το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Kubicki και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητα του».

Σε επαφή με το Reuters, ο Kubicki επιβεβαίωσε ότι έκανε το σχόλιο κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας προσπαθώντας να επιστήσει την προσοχή στην αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που μετακινούνται από την Τουρκία κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού προς τη Γερμανία.

«Ο αρουραίος του υπονόμου είναι ένα μικρό, χαριτωμένο, αλλά ταυτόχρονα έξυπνο και πανούργο πλάσμα που εμφανίζεται επίσης σε παιδικές ιστορίες», είπε ο Kubicki, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δημοφιλή ταινία κινουμένων σχεδίων «Ratatouille».

Ο Kubicki, βουλευτής από το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), ένα από τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, είπε ότι ο Ερντογάν είχε κάνει μια καλή συμφωνία για την Τουρκία όταν συμφώνησε να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015.

«Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι το κύμα των προσφύγων κατά μήκος της βαλκανικής οδού (από την Τουρκία) αυξάνεται ξανά, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τη γερμανική εξωτερική και εσωτερική πολιτική».

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό εν μέσω διαφωνιών σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το ιστορικό της Άγκυρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μετανάστευση και η γεωπολιτική.

Η προσβολή του προέδρου είναι ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, όπου ο Ερντογάν και το κυβερνών του Κόμμα ΑΚ έχουν την εξουσία για δύο δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ