100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχεδόν 100.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» στην υπόθεση εκκαθάρισης των αιτήσεων και της απόδοσης των χρημάτων που οφείλονται στους συνταξιούχους.

Καθώς το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ έριξαν όλο το βάρος, μετά την ψήφιση της διαδικασίας «fast track» και των «συντάξεων εμπιστοσύνης», στην εκκαθάριση των αιτήσεων για κύρια σύνταξη, οι επικουρικές παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Πάντως, ο Κωστής Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι το 97% των κύριων συντάξεων από το 2016 και έπειτα έχει εκκαθαριστεί, ενώ έχουν μηδενιστεί οι αιτήσεις για τα έτη 2016-2019 – μάλιστα, είναι γνωστό πως υπάρχουν αρκετές καταγγελίες ότι οι συντάξεις που εκδίδονται με τη διαδικασία του… κατεπείγοντος βρίθουν λαθών.

Σε ό,τι αφορά την άλλη μεγάλη εκκρεμότητα, αυτή των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, 70 μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης που ορίζει σημαντική προσαύξηση στις συντάξεις, η διαδικασία εκκαθάρισης προχωρά ακόμα με αργούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, από τις 60.000 περιπτώσεις, έχουν εκκαθαριστεί περίπου 5-6.000, με την εντολή από τον ΕΦΚΑ να είναι να δοθεί προτεραιότητα στις παλαιότερες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι προέρχονται από τον ΟΑΕΕ «βλέπουν» μία μέση αύξηση της τάξης των 80 με 100 ευρώ τον μήνα, όσοι προέρχονται από το ΙΚΑ παίρνουν αυξήσεις 150 ευρώ, ενώ για τους γιατρούς οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 300 και 400 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος συνταξιούχος έχει να λαμβάνει από τον Μάιο του 2016 έως σήμερα, εκτός της αύξησης δικαιούται και αναδρομικά από 6.080 ευρώ έως 30.400 ευρώ, αναλόγως του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ