Ένα βήμα πριν το πλήρες μπλακάουτ η Μολδαβία – αδιάφορη η ΕΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εδώ και μέρες η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας δέχεται αφόρητες πιέσεις. Απόψε, η Gazprom υποτίθεται ότι θα παρέδιδε την Απαιτούμενη ποσότητα αερίου από την οποία εξαρτάται πλήρως η χώρα τόσο για την θέρμανση όσο και για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το ρώσικο αέριο έρχεται σε μειωμένη τιμή και η Μολδαβία εξαρτάται 100% από αυτό. Η Gazprom όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την παράδοση

Το εργοστάσιο που προμηθεύει το 70% της χώρας με ηλεκτρισμό βρίσκεται στη φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας. Αν κόψουμε το ρωσικό αέριο, κόβουμε ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χώρα βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι η μόνη που εξαρτάται 100% από την Gazprom, και καλεί την ΕΕ για βοήθεια εδώ και ημέρες, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά το ευρωπαϊκό αέριο, το οποίο είναι πολύ ακριβό (πληθωρισμός αύξηση 700% στο φυσικό αέριο σε ένα έτος για τους καταναλωτές). Γεγονός που θα οδηγήσει σε κοινωνική εξέγερση την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης.

Παράλληλα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση από την πλειοψηφία των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ