Πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στην Αθήνα στη σκιά του σκάνδαλο των υποκλοπών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνδέεται η επίσκεψη με την εμπλοκή ισραηλινών εταιρειών στο μέγα σκάνδαλο;

Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ φέρεται να επισκέφτηκε την Ελλάδα εν μέσω του σκανδάλου για το ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό.

Η Σιν Μπετ είναι η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ, περισσότερο γνωστή με το ακρωνύμιο Σαμπάκ και είναι η υπηρεσία Eσωτερικής Aσφάλειας του Ισραήλ παρόμοια με τη βρετανική MI5 ή το αμερικανικό FBI.

Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως ανέφερε το Σάββατο (01/10) η εφημερίδα «Haaretz», εν μέσω ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών με λογισμικό ισραηλινής κατασκευής που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα, το σκάνδαλο που σιγοβράζει από πέρυσι, εξερράγη στα τέλη Ιουλίου, όταν ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης κατέθεσε νομική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας, υποστηρίζοντας απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω κατασκοπευτικού λογισμικού γνωστού ως «Predator» από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές ασφαλείας, η «Haaretz» ανέφερε ότι ο Μπαρ βρέθηκε κρυφά στην Αθήνα για μια ημέρα, την Τετάρτη (28/09), ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Ομέρ Μπαρλέβ, βρισκόταν εκεί σε επίσημο ταξίδι. Κατά την επιστροφή του Μπαρ στο Ισραήλ την Πέμπτη (29/09), είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γιαΐρ Λαπίντ.

Οι πηγές δήλωσαν στη «Haaretz» ότι ο Μπαρ δεν συμμετείχε στις συναντήσεις του Μπαρλέφ με Έλληνες αξιωματούχους με θέμα το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και άλλα θέματα και ότι το σύντομο ταξίδι του δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο με το spyware.

Η Σιν Μπετ αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ