Έρχεται ο πόλεμος: Η Λιβύη θα εκχωρήσει την «ΑΟΖ» της στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απραξία της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία και τώρα η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στο μέτωπο.

Φαίνεται ότι η αιτία πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας, θα είναι η πρωτοφανής διαρροή από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών που έγινε πριν από λίγο.

Η σοβαρότατη αυτή εξέλιξη έρχεται μαζί με την ανακοίνωση της επίσκεψης του υπουργού Τσαβούσογλου στην Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Τσαβούσογλου θα υπογράψει τη διμερή συμφωνία για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία από τουρκικές εταιρείες για την Εκμετάλλευση Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Αυτή είναι η διαρροή που έρχεται απευθείας από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και δείχνει περίτρανα το τουρκικό σχέδιο το οποίο υλοποιείται λόγω της απραξίας προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενώ είχε την ευκαιρία να αποτρέψει την συγκεκριμένη εξέλιξη κατά την πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ, δεν το έπραξε.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και χρόνια, έχει σταματήσει να αναφέρεται στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, δεν έχει ζητήσει ούτε μία ακύρωση από την ΕΕ για την συγκεκριμένη ενέργεια η οποία αποτελεί παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας, ουσιαστικά μία εισβολή επί χάρτου στην πατρίδα μας, που τώρα αναμένεται να υλοποιηθεί και επί του πεδίου.

Η τελευταία ξεκάθαρη αναφορά της ΕΕ στο παράνομο μνημόνιο, ήταν η ανακοίνωση έπειτα από την σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε φυσικά η πρόεδρος της Δημοκρατίας έκαναν το οτιδήποτε για να ακυρωθεί αυτή η πρόκληση. Αντίθετα, το παράνομο μνημόνιο αναρτήθηκε στον ΟΗΕ λίγους μήνες αργότερα!

Έτερο και ακόμα μεγαλύτερο ολέθριο λάθος, ήταν η μη επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, παρότι  Με την συγκεκριμένη ενέργεια συμφωνούσαν τόσο ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλους και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Τούρκοι δρουν βάσει των προβλέψεων του συγκεκριμένου μνημονίου. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους αφήνει και δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τους υποχρεώσει σε υποχώρηση, ακόμα και όταν τα τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν στα ανοιχτά της Σητείας στην Κρήτη.

Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και σκληρά σε περίπτωση που η διαρροή αυτή του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών μετουσιωθεί σε πραγματικότητα. Εάν το επιτρέψει να συμβεί, τότε θα έχουμε την μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, μία πραγματική εθνική καταστροφή η οποία ισοδυναμεί με αλλαγή συνόρων. Διότι τα νότια σύνορα μας δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία, αλλά την Λιβύη και την Αίγυπτο. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εθνική μειοδοσία η οποία θα τιμωρηθεί αυστηρά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υφυπουργού εξωτερικών, καθηγητή Ιωάννη Βαληνάκη ο οποίος σήκωσε το ακόλουθο μήνυμα στο Twitter σχολιάζοντας τις τουρκικές διαρροές:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ