Έπαθαν Μητσοτακη στο Eurogroup: Μαχαίρι στα επιδόματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στροφή των κρατών μελών της Ε.Ε. σε πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία δεν θα δημιουργούν πληθωριστική πίεση.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνούν ότι για το 2023 δεν δικαιολογείται η ευρεία στήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών και πως, πλέον, πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας την ευελιξία προσαρμογής, εφόσον χρειαστεί.

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνεχίζουν να κοιτούν προς τα εμάς, για να δουν τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση», σημείωσε ο Ιρλανδός πολιτικός Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο. Μπορεί να πάρθηκαν μέτρα που μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα και ήταν ευρεία, αλλά αυτά κοστίζουν και, σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανώς να έχουν «παρενέργειες».

«Καθώς, όμως, προχωρούμε η στροφή είναι σε μέτρα πιο στοχευμένα, που δεν θα δημιουργούν πληθωριστική πίεση», επεσήμανε ο ίδιος, ενώ έδωσε μεγάλη βάση στην μείωση της κατανάλωσης.

Όπως τόνισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει στο εξής να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς και στην αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Το ανακοινωθέν του Eurogroup έχει ως εξής:

«Κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η οικονομία της Ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε από μεγάλες διακυμάνσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία έφερε νέες αναταραχές στο προσκήνιο και ώθησε τον ήδη αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών. Πρόσφατες προβλέψεις και δείκτες ερευνών υποδεικνύουν επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό με περαιτέρω διαταραχές στις προμήθειες φυσικού αερίου. Από την άλλη, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη και οι αγορές εργασίας φαίνεται να αποτελούν πηγή ανθεκτικότητας, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζει να παρέχει στήριξη για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε τα επόμενα βήματα για τη δημοσιονομική πολιτική, βασιζόμενο στην ανακοίνωση του Ιουλίου για τη δημοσιονομική καθοδήγηση για το 2023. Υπενθυμίσαμε ότι το 2023 δεν δικαιολογείται η ευρεία στήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών, αλλά αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, αν χρειάζεται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση των αναπτυξιακών προοπτικών με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Είναι ευθύνη μας να μετριάζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του εξωτερικού σοκ στις οικονομίες μας. Ως εκ τούτου, τους τελευταίους μήνες λάβαμε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δεδομένου του επείγοντος αυτού του ζητήματος, έχουμε λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και γρήγορα, πολλά από τα οποία έχουν ευρεία βάση και έχουν στόχο τις τιμές. Ωστόσο, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή στη ζήτηση ενέργειας.

Κοιτάζοντας μπροστά, στοχεύουμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την στήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ