Τζίνσενγκ – Η ρίζα της μακροζωίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναμφίβολα, ζούμε σε έναν κόσμο που εξελίσσεται συνεχώς και μας παρέχει ολοένα και πιο πολλές λύσεις για κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Έναν κόσμο, θα λέγαμε, ευλογημένο. Κάθε γωνιά του κρύβει και από έναν πολύτιμο θησαυρό. Ένας από αυτούς είναι και το τζίνσενγκ ή αλλιώς ρίζα της μακροζωίας.

Πρόκειται για ένα πολυετές βότανο της Βορειοανατολικής Ασίας, το οποίο ανακαλύφθηκε από τους κατοίκους των οροσειρών της Μαντζουρίας, πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Το σχήμα του θύμιζε ανθρώπινο σώμα και ως εκ τούτου, η σύνδεση του με την υγεία του οργανισμού ήταν αναπόφευκτη.

Η άμεση ενσωμάτωση του βοτάνου, στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των Ασιατών, επιβεβαίωσε την αρχική πεποίθηση, καθώς η συνολική εικόνα της υγείας τους ενισχύθηκε σημαντικά. Από τότε το τζίνσενγκ απέκτησε μια σπουδαία θέση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτικό φάρμακο για την τόνωση του οργανισμού, την βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και πολλά άλλα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι οι αυτοκράτορες εκείνης της εποχής, προκειμένου να αποκτήσουν «την ρίζα της μακροζωίας», αντάλλασσαν το βάρος της με χρυσό.

Τον 16ο αιώνα, από τότε δηλαδή που εισήχθη και στην Ευρώπη, μέχρι και σήμερα, το τζίνσενγκ είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές βότανο παγκοσμίως. Περισσότερες από 35 χώρες σε ολόκληρη την γη το καλλιεργούν και το εμπορεύονται με τα κέρδη να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Χημική δομή

Το τζίνσενγκ περιέχει:

– Περισσότερες από 25 σαπωνίνες: Έχουν αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες
– Φλαβονοειδή: Δημιουργούν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό
– Γλυκάνες: Συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους
– Πεπτίδια: Ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
– Πολυσακχαρίτες: Κύρια πηγή πρωτεϊνών που βοηθούν στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
– Βιταμίνη Α: Βελτιώνει την όραση
– Βιταμίνη Β6: Χαρίζει στον οργανισμό την ενέργεια που έχει ανάγκη
– Πτητικά έλαια: Τονώνουν το νευρικό σύστημα
– Ψευδάργυρο: Προλαμβάνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης

Ποικιλίες τζίνσενγκ

– Αμερικάνικο τζίνσενγκ (Panax quinquefolius): Κατά τη διάρκεια του έτους 1700, ένας Καναδός ιερέας αναζητούσε στην περιοχή του ένα βότανο που να μοιάζει με τζίνσενγκ, τόσο στην όψη όσο και στις ιδιότητες. Σύντομα ανακάλυψε αυτό που αναζητούσε και του απέδωσε την ονομασία αμερικάνικο τζίνσενγκ. Σήμερα, το συγκεκριμένο είδος εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ουισκόνσιν και το Οντάριο και να εξάγεται παγκοσμίως. Εφαρμόζεται για την τονώση του νευρικού συστήματος, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών κ.α.
– Ασιατικό τζίνσενγκ (Panax ginseng): Γνωστό και ως κόκκινο ή κορεάτικο τζίνσενγκ. Έχει ιδιότητες που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και βελτιώνουν τις γνωστικές λειτουργίες. Αυτήν την στιγμή διεξάγονται μελέτες σχετικά με την δράση του στις νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι πρώτες ενδείξεις φαίνεται να είναι ελπιδοφόρες, ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες.
– Σιβηρικό τζίνσενγκ (Eleutherococcus senticosus): Αν και δεν περιέχει στην σύνθεση του τα πολύτιμα ενεργά συστατικά που ονομάζονται τζινσενοσίδες, ωστόσο, είναι μια ποικιλία που διακρίνεται για τις αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες.
– Ινδικό τζίνσενγκ: Έχει παρόμοιες δράσεις με το ασιατικό τζίνσενγκ. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα του θυρεοειδούς, της κορτιζόλης, της χοληστερόλης και του σακχάρου.
– Βραζιλιάνικο τζίνσενγκ : Ευδοκιμεί στις δασικές εκτάσεις της Νότιας Αμερικής. Η ρίζα του περιέχει 20 υδροξυ-εκδυσόνες (ecdysterone), οι οποίες υποστηρίζουν τα υγιή επίπεδα τεστοστερόνης σε άνδρες και γυναίκες. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή, να καταπολεμήσουν τον καρκίνο και να βελτιώσουν την σεξουαλική απόδοση.

Οφέλη

Τα οφέλη που παρέχει το τζίνσενγκ στον οργανισμό μας είναι αμέτρητα. Σίγουρα, όμως, θα αναρωτιέστε, τι είναι αυτό που κάνει το βότανο τόσο ευεργετικό. Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στην μοναδική σύνθεσή του. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μοναδικές φυτικές στερόλες και σαπωνίνες, που ονομάζονται τζινσενοσίδες, είναι υπεύθυνη για μια σειρά ευεργετικών επιδράσεων τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό μας.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Μείωση του άγχους

Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η κατανάλωση τζίνσενγκ βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες και βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής. Οι ευεργετικές επιδράσεις του βοτάνου μπορεί να οφείλονται στην ικανότητά του να ενισχύει τον άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, αυξάνοντας έτσι την έκκριση ορμονών, που προκαλούν άγχος, όπως η κορτικοτροπίνη. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες και να μειώσει το επίπεδό του στο ελάχιστο.

Ασπίδα προστασίας ενάντια στην γρίπη και το κρυολόγημα

Η γρίπη και το κρυολόγημα είναι οι δύο πιο συχνές μεταδοτικές ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους κατά την διάρκεια του χειμώνα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή αλλά ψάχνουν φυσικούς εναλλακτικούς τρόπους για να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Τα ενεργά συστατικά που περιέχονται στο βότανο ενισχύουν τα λεμφοκύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού. Ως εκ τούτου, το ανοσοποιητικό γίνεται πιο ισχυρό, οι ιοί και τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και έτσι, αυτός παραμένει υγιής.

Ενέργεια και ευεξία

Ο σημερινός καθιστικός τρόπος ζωής δεν κάνει μόνο τους ανθρώπους επιρρεπείς στις ασθένειες, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην αύξηση των επιπέδων του άγχους. Η συχνή πρόσληψη τσαγιού από τζίνσενγκ δίνει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και ενισχύει την ψυχική διάθεση.

Υγιές καρδιαγγειακό σύστημα

Το τσάι τζίνσενγκ έχει την ιδιότητα να σταθεροποιεί τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να μειώνει τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και πολλά άλλα. Η LDL χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιβλαβής χοληστερόλη, καθώς φράζει τις αρτηρίες και οδηγεί στην εκδήλωση καρδιαγγειακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ταυτόχρονα, οι υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, που υπάρχουν στην χημική δομή του βοτάνου, συμβάλλουν στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ικανές να βλάψουν τον καρδιακό μϋικό ιστό και τις αρτηρίες.

Τέλος στις αϋπνίες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποφέρουν από αϋπνίες, καθώς οι παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια στον ύπνο, είναι πολλοί. Η πρόσληψη ενός ζεστού τσαγιού από τζίνσενγκ μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία των ενδοκρινικών αδένων, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για τον σωστό μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός να τονώνεται και να επέρχεται ο ύπνος.

Κατά του διαβήτη τύπου 2

Μελέτες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξαν ότι το ασιατικό τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυξάνοντας την ινσουλίνη. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι άγνωστες, ενώ μια άλλη μελέτη υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη ποικιλία τζίνσενγκ δεν επιδρά θετικά στα επίπεδα σακχάρου, όταν το άτομο που πάσχει, είναι υπέρβαρο.

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας

Οι καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του βοτάνου, το καθιστούν ως έναν από τους πιο αποτελεσματικούς φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης της δυσφορίας και των κραμπών που προκαλεί η δυσμηνόρροια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των διακυμάνσεων της διάθεσης, των εξάψεων, του άγχους , των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, των νυχτερινών εφιδρώσεων, της ξηρασίας του κόλπου, της αϋπνίας, της αύξησης του σωματικού βάρους, της αραίωσης των μαλλιών, της ευερεθιστότητας και άλλων εμμηνοπαυσιακών μεταβολών, στις γυναίκες της μέσης ηλικίας.

Άλλα οφέλη

Το τζίνσενγκ περιέχει ουσίες και ιδιότητες που βοηθούν:

– Στην απώλεια βάρους
– Ενισχύει την ερωτική διάθεση
– Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση
– Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών
– Ενυδατώνει το δέρμα
– Αποτρέπει την εξάπλωση του καρκίνου
– Ενισχύει την λειτουργία των πνευμόνων
– Αντιμετωπίζει τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής λόγω υπερκινητικότητας (ADHD)
– Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Μορφές

Μπορείτε να βρείτε τζίνσενγκ σε διάφορες μορφές. Αυτές περιλαμβάνουν:

Φρέσκια ρίζα
Αποξηραμένη ρίζα
Σκόνη
Κάψουλες
Δισκία

Παρενέργειες

Μπορεί το τζίνσενγκ να είναι από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά βότανα, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή του, πιθανόν να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.

– Το τζίνσενγκ μπορεί σε μερικούς ανθρώπους να δράσει ως διεγερτικό και να προκαλέσει νευρικότητα, αϋπνία, ταχυκαρδία και υψηλή αρτηριακή πίεση.
– Η μακροχρόνια ή υπερβολική χρήση του βοτάνου ενδέχεται να οδηγήσει στην εμφάνιση πονοκεφάλων και στομαχικών διαταραχών.
– Οι γυναίκες που καταναλώνουν συχνά το συγκεκριμένο βότανο, μπορεί να παρουσιάσουν μεταβολές στην έμμηνο ρύση, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.
– Λόγω έλλειψης στοιχείων για την ασφαλή λήψη του, δεν συνίσταται σε παιδιά ή γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.
– Το τζίνσενγκ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για τον λόγο αυτό, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη, θα πρέπει πριν καταναλώσουν το συγκεκριμένο βότανο, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

votanonkipos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ