Ο ΟΠΕΚ έκανε το χατίρι του Πούτιν και ανακοίνωσε δραστική μείωση της παραγωγής πετρελαίου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε σήμερα την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που πιθανότατα θα ισχύσει από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι η μείωση αυτή θα ήταν κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια, γεγονός που καθιστά την συγκεκριμένη απόφαση ως συντριπτικό χτύπημα στην πολιτική των ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι ο ΟΠΕΚ έκανε το χατίρι του Πούτιν ο οποίος επιδίωξε την συγκεκριμένη κίνηση έπειτα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ενώ στις ΗΠΑ επικρατεί οργή.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν τα κράτη – μέλη του οργανισμού και ειδικά τη Σαουδική Αραβία να μην λάβουν αυτή την απόφαση, καθώς σημαντικό ρόλο στην συγκράτηση των τιμών είχε παίξει και η απόφαση Μπάιντεν να ρίξει στην αγορά τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου λοιπόν ήρθε άμεσα, με την ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να ρίχνει στην αγορά ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι ποσότητες αυτές θα καθοριστούν ανάλογα με την διακύμανση των τιμών. Η αμερικανική κυβέρνηση πηγαίνει αυτή τη φορά ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας ότι θα φέρει το θέμα στο αμερικανικό Κογκρέσο, προκειμένου να επιβληθούν συγκεκριμένες κυρώσεις και να αναζητηθούν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να μειωθεί η εξουσία του ΟΠΕΚ επάνω στην διακύμανση των τιμών.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική Μπάιντεν με την πώληση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ για την συγκράτηση των τιμών, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις εντός των τειχών, ενώ ανακύπτει και θέμα εθνικής ασφάλειας σύμφωνα με όσους διαφωνούν με την συγκεκριμένη πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ