Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τελετή ξεκίνησε το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. 

 Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, παραβρέθηκε στην τελετή στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Yaşar Güler, τον Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγό Musa Avsever, τον Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Ercüment Tatlıoğlu και τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό Atilla Gülan.

Μιλώντας στην τελετή που ξεκίνησε με ένα λεπτό σιγή και την ανάκρουση του  τουρκικού εθνικού ύμνου, ο Ακάρ είπε ότι το υπουργείο  «ενεργεί με επίγνωση της σημασίας της εκπαίδευσης αξιωματικών και υπαξιωματικών και ότι δίνει σημασία όχι μόνο στη στρατιωτική εκπαίδευση αλλά και στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση», και ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος η νέα ακαδημαϊκή χρονιά της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας να είναι ευεργετική.

«Διεθνής παράγοντας η Τουρκία»

2


Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους αυξανόμενους κινδύνους και απειλές σε μια περίοδο παγκόσμιων και περιφερειακών αβεβαιοτήτων, πρόσθεσε ότι η Τουρκία, της οποίας η σφαίρα επιρροής και συμφερόντων έχει διευρυνθεί, έχει γίνει διεθνής παράγοντας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το κράτος έχει δύο βασικά καθήκοντα, δηλαδή την επιβίωση και την πρόνοια» είπε ο Ακάρ τονίζοντας ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους αφοσιωμένα για την επιβίωση, την άμυνα και την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών τους. Επεσήμανε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν τις πιο ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές δραστηριότητες στην ιστορία της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στις «αυξανόμενες προκλήσεις από την Ελλάδα».

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»

Όπως είπε: ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν συνεχώς κατά της Τουρκίας και καταφεύγουν σε ψέματα για να κερδίσουν μια θέση στην εσωτερική πολιτική.

 «Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ένα βήμα πίσω ή να μείνουμε πίσω, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι.

Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού, ό,τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό έχει γίνει και γίνεται.

Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά.

 Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα.

  Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την κατανόηση του «αν πεθάνω, θα γίνω μάρτυρας»», είπε.

 

«Κακή  η γειτονία με την Ελλάδα, θέλουμε μερίδιο από τα πλούτη του Αιγαίου»

3


Όπως είπε χαρακτηριστικά:

« Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με αναλήθειες και προκλήσεις».

Επεσήμανε: «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε καν με το μνημόνιο του 1988 που έλεγε ότι δεν θα γίνουν ασκήσεις στις εθνικές και θρησκευτικές εορτές μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, ο Ακάρ δήλωσε:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ, εξάλλου οι λαοί γνωρίζονται μεταξύ μας. είναι γείτονες. Επομένως, μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επωφεληθούμε από αυτό. Λέμε υπέρ και των δύο χωρών. Αλλά λίγοι πολιτικοί στην Ελλάδα διατηρούν την ένταση με βάση τους προσωπικούς τους υπολογισμούς», είπε.

 

Στήριξη στο Ψευδοκράτος

 

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Η πρόσφατη υποστήριξη (από τις ΗΠΑ) στην ελληνοκυπριακή διοίκηση… Ό,τι κι αν κάνετε, ο Μεχμέτσικ ( ο Τούρκος στρατιώτης) εφημερεύει 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Λέμε ας μιλήσουμε, να μιλήσουμε, αλλά είναι προφανές τι έχει κάνει η άλλη πλευρά σε αυτό το θέμα. 

Λέμε «μην παραβιάζετε τα δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε τετελεσμένα». Μην το εκλάβετε αυτό ως απειλή. Από την άλλη, λέμε «ας μιλήσουμε,  εντάξει διάλογος». Μην το εκλαμβάνετε αυτό ως αδυναμία. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το νόμο μας, και είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, δόξα τω Θεώ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

milliyet.com.tr

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ