Ομολογία ανυπαρξίας – ανικανότητας του ευρωκοινοβουλίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης    
Πτολεμαΐδα  5-10-2-22

Μαθαίνουν οι αισιόδοξοι-ανημέρωτοι την προ διημέρου απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για «έναν φορτιστή για όλα τα κινητά και τις μικρές συσκευές από το 2024» και τρίβουν τα χέρια τους. Επιτέλους λένε, δεν θα κουβαλάμε μαζί μας κάθε φορά που φεύγουμε για κάποιες ημέρες από το σπίτι, άλλον φορτιστή για τη γυναίκα μας, άλλους για τα παιδιά μας, αλλά μόνον έναν.

Ελάτε όμως που δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν ότι και το 2014 το Ευρωκοινοβούλιο πήρε ακριβώς την ίδια απόφαση και την κατάπιε αμάσητη, μπρος στα με γάλα κέρδη των εταιρειών.

Στις 14 Μαρτίου 2014 στο Στρασβούργο 550 Ευρωβουλευτές με 12 κατά και 8 αποχές, ψήφισαν την σχετική οδηγία. Η εισηγήτρια της οδηγίας σοσιαλίστρια Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Barbara Weiler δήλωσε: «Η σημερινή ασυμβατότητα των φορτιστών για κινητά τηλέφωνα, έξυπνα τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές κάμερες, συνιστά έναν εφιάλτη και δημιουργεί μια πραγματικά άβολη κατάσταση για τους καταναλωτές. Θα δώσει ένα τέλος στην ανακατωσούρα με τους φορτιστές και στους 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως-πολύ καλό για το περιβάλλον. Αυτή η νέα οδηγία τελειώνει αυτόν τον εφιάλτη». Ο Επίτροπος Βιομηχανίας, Antonio Tanjani, είπε επίσης ότι η απόφαση εισαγωγής ενός κοινού φορτιστή «είναι πολύ καλά νέα για τους πολίτες και το περιβάλλον, η οδηγία θα ενισχύσει την ουσία της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών».

Οκτώ χρόνια μετά (4-10-2022) με συντριπτική πλειοψηφία 602 ψήφων υπέρ, 13 κατά και 8 αποχές (θα ήθελαν να ξέρουν οι Ευρωπαίοι πολίτες ποιοι και γιατί δεν ψήφησαν ή απείχαν), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για έναν ενιαίο φορτιστή, από το τέλος 2024 για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets.

Η δική μας Ευρωβουλευτής κ Μαρία Σπυράκη αρμόδια εισηγήτρια εκ μέρους της Επιτροπής ΙTRE (Βιομηχανίας, Έρευνας & Ενέργειας του Ε.Κ.) χαρακτήρισε την απόφαση για ενιαίο φορτιστή μεγάλη επιτυχία. Καταλήγοντας μάλιστα την εισήγησή της τόνισε «το μέλλον είναι βιώσιμο, αρκεί να μη χρειαστούμε άλλα 15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί».

«Καλοπληρωμένοι» και κ Σπυράκη έχουμε απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου του 2014, όπως πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν, για την οποία δεν μας λέτε πουθενά γιατί δεν εφαρμόσθηκε, δεν χρειάζεται να ξαναψηφίζετε τα ίδια και τα ίδια, την εφαρμογή της οδηγίας ακόμα περιμένουμε ….

Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσημα την οδηγία (συμφωνημένο όπως και το 2014), η οδηγία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά. Από την ημερομηνία εκείνη και έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 12 μήνες για να ενσωματώσουν τους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο και στη συνέχεια άλλους 12 μήνες για να τους εφαρμόσουν. Οι νέοι κανόνες δεν αφορούν προϊόντα που ήδη κυκλοφορούν, αλλά τα νέα που θα κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ