Χαμός με Μητσοτάκη και Ερντογαν στην Πράγα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα (στην άτυπη σύνοδο 44 ηγετών κρατών της Ευρώπης) και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.

«Κάποιοι σύμμαχοι επιλέγουν να αυξάνουν την ένταση και τις προκλήσεις.Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία προστατεύει τα συμφέροντα της. Δεν θέλουμε ένταση με κανέναν γείτονα μας. Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου», είπε σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως πήρε τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν είπε ακόμα: «Η Τουρκία δεν έχει μάτια στο έδαφος ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

Η προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου, ωστόσο, δεν είχε όρια και όπως μετέδωσαν πολλά τουρκικά ΜΜΕ και όχι μόνο, Έλληνας ανταποκριτής ρώτησε αν αυτό που έχει πει ότι «μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά» σημαίνει επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν απάντησε: «Καταλάβατε την κατάσταση. Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε χώρα μας ενοχλεί, μας επιτίθεται είναι ‘μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά’».

«Ο Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία μου»

Πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις μετά το δείπνο, είπε σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία του: «Ο Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Δήλωσε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές μαζί του. Οι πολιτικές τους εξακολουθούν να βασίζονται σε ψέματα. Προς το παρόν, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ