Μητσοτακης: Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως πάντα με αυτοπεποίθηση, όταν προκαλείται. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.

Τα πορτοπαράθυρα και η Τουρκία στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι να απορεί κανείς ώρες-ώρες με τα όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχολιάζοντας προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα, τη χθεσινοβραδινή ένταση με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε την εξής απάντηση:

«Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική.

Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Εκτίμησε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πλέον «στη σωστή κατεύθυνση» και ότι «οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ώστε στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ να λάβουν οι ηγέτες οριστικές αποφάσεις». Η Ελλάδα «θα απαντά όταν προκαλείται και δε νοείται να κατηγορείται η χώρα μας ότι αυξάνει την ένταση όταν είναι η Τουρκία που αμφισβητεί ευθέως την εδαφική μας κυριαρχία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ