Χλιαρή αντίδραση Μητσοτάκη στην απειλή Ερντογάν ότι θα έρθουν νύχτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, εκπλήσσοντας δυσάρεστα με την απάντηση του στην ερώτηση εάν θεωρεί πως η φράση «θα έρθουμε νύχτα», που έχει διατυπώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί απειλή κατά της χώρας μας, καθώς δήλωσε «εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος»!

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην τοποθέτησή του, τονίζοντας πως «βλέπει θετικά» τη στάση της Τουρκίας, παρά τις διαρκείς παραβιάσεις, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις ευθείες απειλές κατά της εθνικής μας κυριαρχίας ακόμα και στην Πράγα, χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου της συνόδου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου. Η ελληνική κυβέρνηση κυβέρνηση και εγώ προσωπικά δεν θα αφήσω καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ευρωπαϊκή κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων που έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και σε όσους συμμετέχουν στο καινούργιο και θεωρώ επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας».

«Εξ όσων μπόρεσα να ακούσω, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδος (σ.σ. η φράση “θα έρθουμε νύχτα”). Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα μείνουμε σε αυτό το κλίμα. Συγκρατώ την τοποθέτηση ότι η Τουρκία δεν προσβλέπει στα εδάφη άλλης χώρας. Συγκρατώ την τοποθέτηση ως σχόλιο στην θετική κατεύθυνση. Ελπίζω να έχει και συνέχεια και να σταματήσει η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας, όσον αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», πρόσθεσε.

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαίσιο αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου, που δίνουν τη δυνατότητα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο να ακολουθήσει αυτή τη δυνατότητα, να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κόκκινες γραμμές. Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να γίνει πράξη», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «θέλω να τονίσω μια ακόμη διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις, ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί πια από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και την Ε.Ε., υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία, εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας. Είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ε.Ε. για να μην υπάρχει η πραγματικότητα που συνεχίζεται να υπάρχει μια μεγάλη χώρα που παρακάμπτει τις κυρώσεις εναντίον των χωρών που τις εφαρμόζουν»

Όσον αφορά, εξάλλου, στα αποτελέσματα της συνόδου αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Διαμορφώνεται κοινός στόχος στο Συμβούλιο για να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο. Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μπορούμε να κάνουμε μία τέτοια παρέμβαση. Οι προσπάθειες έχουν ωριμάσει. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό και να κατεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ