Χωρίς βενζινη οι Γάλλοι, συρρέουν στο Βέλγιο για να φουλάρουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΣαν να μην της έφτανε της Γαλλίας η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, «έσκασε» και η απεργία στα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα όχι μόνο να «παραλύει» η χώρα, αλλά και να αναγκάζονται οι πολίτες να… ξενιτευτούν στο γειτονικό Βέλγιο.

Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες ημέρες τα βελγικά πρατήρια καυσίμων κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 15-20%, κατάσταση η οποία, πάντως, δεν προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στον ανεφοδιασμό του Βελγίου. «Υπάρχουν αποθέματα. Όσο συνεχίζεται η κινητοποίηση στη Γαλλία, είμαστε σε ετοιμότητα», ανέφερε στο βελγικό πρακτορείο Belga ο Ολιβιέ Νεϊρίνκ, τεχνικός διευθυντής της Brafco, της βελγικής ομοσπονδίας εμπόρων καυσίμων.

Πολλά είναι τα γαλλικά βενζινάδικα που εδώ και ημέρες αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό τους λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων στα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων των TotalEnergies και Esso-ExxonMobil, την ώρα που οι απεργοί ζητούν αυξήσεις μισθών της τάξης του 10%, σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού και υπερκερδών των πετρελαϊκών ομίλων. Το πρόβλημα πλήττει λίγο πάνω από το 20% των πρατηρίων καυσίμων, αλλά είναι εντονότερο στις βόρειες περιοχές της χώρας.

Η κατάσταση που επικρατεί στους γαλλικούς δρόμους, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων για να ανεφοδιαστούν, αποτυπώνεται στα βίντεο που κάνουν το γύρω του διαδικτύου. Σύμφωνα, εξάλλου, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από χθες το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι εκατοντάδες ακτιβιστές της οργάνωσης Code Rouge απέκλεισαν εγκαταστάσεις επεξεργασίας καυσίμων στο Βέλγιο, σε μια δράση «πολιτικής ανυπακοής» που ως στόχο είχε να καταδείξει την ευθύνη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην κλιματική αλλαγή και την κοινωνική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ