Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, αυτή τη φορά στο Καζακστάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν θα συναντηθούν μεθαύριο Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά και για άλλα διμερή ζητήματα.

Το Κρεμλίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να συζητήσουν επίσης την τουρκική πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, ωστόσο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχει κάποια ενημέρωση για το θέμα, μέσω των επίσημων διπλωματικών διαύλων. «Είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη συνάντηση», που θα γίνει την Πέμπτη, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν «η κατάσταση στην Ουκρανία, οι διμερείς σχέσεις και να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της επικαιρότητας».

Η ανακοίνωση της συνάντησης Ερντογάν – Πούτιν έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του απευθύνει έκκληση για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας ότι οι Ρωσία και Ουκρανία απομακρύνονται από τη διπλωματία όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. «Μια κατάπαυση του πυρός πρέπει να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν. Όσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το πρωί της Τρίτης.

Ο Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Αστάνα αύριο Τετάρτη, αρχικά για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ και θα συναντηθεί με τον Πούτιν την Πέμπτη. Θυμίζουμε ότι οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί και τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της περιφερειακής συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ