Πνίγηκε η Κρήτη – Ένας νεκρός και μια αγνοούμενη – Άφαντο το κράτος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αγία Πελαγία είναι η περιοχή που επλήγει περισσότερο από την κακοκαιρία που σάρωσε με το πέρασμα της την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και την αναζήτηση μιας γυναίκας η οποία αγνοείται. Ο Ευθύμης Λέκκας μετέβη στην περιοχή κάνοντας λόγο για μια μεγάλη καταστορφή.

«Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, σύμφωνα με δεδομένα υπερέβη τα 100-130 εκατοστά. Έπεσε στη λεκάνη της Αγ. Πελαγίας που έχει έκταση 3,4 χιλιομέτρων και είναι επικλινής. Επομένως, όταν έπεσε η βροχή παρασύρθηκε απευθείας προς τα κατάντη και μαζί παρασύρθηκαν μεγάλοι όγκου εδάφους, αυτοκίνητα, δέντρα, τα οποία όταν έφτασαν στα όρια του οικιστικού ιστού, δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τα αντιπλημμυρικά έργα και τους πλακοσκεπείς αγωγούς, με αποτέλεσμα να έχουμε απόφραξη της εισόδου και να υπερχειλίσουν τα νερά μέσα στον οικισμό», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Κανένα έργο δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει την ορμή των νερών», είπε ο κ. Λέκκας επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο που εξελίχθηκε σε 30 λεπτά, με το πλημμυρικό κύμα, η ταχύτητα του οποίου θα υπολογιστεί αύριο όπως είπε, να διαρκεί 7-8 λεπτά.

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί αύριο τις πληγείσες περιοχές

Στο μεταξύ, αύριο, Κυριακή, θα μεταβεί στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Γραφειο Τυπου του πρωθυπουργού, το κλιμάκιο θα βρεθεί, από το πρωί, στο πεδίο και θα επισκεφθεί περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή στις εν λογω περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ