Τα πατατάκια, τα χοτ ντογκ και τα ανθρακούχα ροφήματα κόβουν χρόνια ζωής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πατατάκια, τα χοτ ντογκ και τα ανθρακούχα ροφήματα κόβουν χρόνια ζωής, προειδοποιούν ερευνητές, επισημαίνοντας ότι όσο πιο γρήγορα τα κόψει κανείς τόσο πιο πολύ θα ζήσει.

Στην έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρα Mercedes Sotos-Pieto του αμερικανικού Harvard University μελέτησε 74.000 ανθρώπους 30-75 ετών. Επί 20 χρόνια παρακολούθησαν τη διατροφή, τις καθημερινές συνήθειες και τις αλλαγές που παρουσίαζαν στη ζωή τους όσο περνούσαν τα χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν ανθυγιεινά τρόφιμα ζούσαν λιγότερα χρόνια από όσους ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή. Συγκεκριμένα υπολόγισαν ότι όσοι έτρωγαν υγιεινά καταναλώνοντας φρούτα, όσπρια, λαχανικά και ψάρια είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της έρευνας, σε σχέση με όσους τρέφονταν ανθυγιεινά καταναλώνοντας λουκάνικα, πατατάκια, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και ανθρακούχα ροφήματα με ζάχαρη.

Το παρήγορο είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο πολλά ανθυγιεινά τρόφιμα κατανάλωσε κανείς στη ζωή του, αλλά και την ηλικία του, από τη στιγμή που θα τα κόψει αρχίζει να μεγαλώνει το προσδόκιμο ζωής του. Ακόμη και όσοι βελτίωσαν στο ελάχιστο τη διατροφή τους, κόβοντας τα ανθρακούχα ροφήματα με ζάχαρη και καταναλώνοντας μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά ή τρώγοντας όσπρια σε ένα γεύμα της ημέρας, άρχισαν να ζουν περισσότερο. Είχαν 8% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε ασθένεια κατά τη διάρκεια της 20ετούς έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ